HomeΚΡΗΤΗΜνημείο με έσοδα μισού εκατομμυρίου η Φορτέτζα

Μνημείο με έσοδα μισού εκατομμυρίου η Φορτέτζα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρόκειται για το σημαντικότερο και ίσως χαρακτηριστικότερο – μαζί με το ενετικό λιμάνι της πόλης – μνημείο του Ρεθύμνου.

Το φρούριο της Φορτέτζας – το σήμα κατατεθέν της πόλης – δέχεται χιλιάδες επισκέπτες ετησίως και αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την εισροή χρημάτων στα δημοτικά ταμεία, αφού ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Παπαδουράκης σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση πως η Φορτέτζα αποδίδει ετησίως πολύ καλά έσοδα στη δημοτική αρχή, χρήματα τα οποία καλύπτουν μέρος των σημαντικών απωλειών που έχει υποστεί ο δήμος στο πλαίσιο των περικοπών των κρατικών επιχορηγήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 τα έσοδα μόνο από τα εισιτήρια των επισκεπτών στη Φορτέτζα ανήλθαν σε 553.724 ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 130 χιλιάδες ευρώ από την προηγούμενη χρονιά! Το 2012 η Φορτέτζα απέδωσε 427.228 ευρώ και το 2011 458.559 ευρώ. Σε αυτά τα ποσά δεν υπολογίζονται τα έσοδα από τη χρήση του θεάτρου, τα ενοίκια των δυο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της καντίνας και του καταστήματος για τα σουβενίρ, όπως επίσης και τα χρήματα από τους πολιτικούς γάμους που τελούνται στο μνημείο, τα οποία συνολικά είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που προκύπτουν από τα εισιτήρια.

Τα έσοδα της Φορτέτζας εισρέουν στο ταμείο του δήμου και με αυτά καλύπτονται κενά, όπως είπε ο κ. Παπαδουράκης, όπως η διαφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, τις επιχορηγήσεις των νομικών προσώπων, αλλά και οι παρεμβάσεις της καθημερινότητας.

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού στα κτήρια που ως αρχαιολογικά μνημεία βρίσκονται εντός του φρουρίου, δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Φορτέτζα είναι απολύτως προσεγμένη και δεν υπάρχουν μικρές ή ακόμα και μεγάλες λεπτομέρειες που χρειάζεται να εντοπιστούν και να διορθωθούν.

Αυτές αφορούν κυρίως και πρώτιστα την προώθηση του έργου καθαρισμού των τειχών, που εξακολουθεί να εκκρεμεί, αλλά και τον συνεχή καθαρισμό από τα χόρτα και την βελτίωση της εικόνας γύρω και μέσα στο θέατρο «Ερωφίλη». Στο μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκτελεστεί το έργο για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στο φρούριο, που εντάσσεται στο πλαίσιο συνολικής παρέμβασης σε διάφορα σημεία της πόλης.

Σε κάθε περίπτωση, ένα μνημείο που αποφέρει έσοδα μισού εκατομμυρίου απαιτεί σίγουρα πολύ μεγαλύτερη προσοχή και από την αρχαιολογική υπηρεσία αλλά φυσικά και το δήμο Ρεθύμνου.

ΩΣ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ;

Τι κι αν το φρούριο της Φορτέτζας θεωρείται η σημαντικότερη διαφήμιση της πόλης; Τι κι αν καθημερινά εκατοντάδες ξένοι επισκέπτες ανηφορίζουν για να το θαυμάσουν από κοντά;

Κάποιοι – τόσο οι πολίτες όσο φυσικά και η δημοτική αρχή – εξακολουθούν να κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται ότι και στην είσοδό του η εικόνα που μεταφέρεται δεν είναι η ενδεδειγμένη: δεκάδες οχήματα παραμένουν καθημερινά σταθμευμένα στις παρυφές του κάστρου, προσβάλλοντας την αισθητική του και δημιουργώντας αλγεινή εντύπωση στους τουρίστες, που προφανώς δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν γιατί ένας αρχαιολογικός χώρος έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ. Οι υποσχέσεις από τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με την απομάκρυνση των οχημάτων υπήρξαν πολλές, όμως ποτέ δεν έγιναν πράξη. Μένει να δούμε εάν αυτό γίνει στην τρέχουσα τουριστική περίοδο.
goodnet.gr, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση