HomeΚΡΗΤΗΕπιστρέφουν στην Κρήτη οι φάκελοι των αναρρωτικών

Επιστρέφουν στην Κρήτη οι φάκελοι των αναρρωτικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Κρήτη επιστρέφουν σταδιακά από χθες οι πάνω από 2.500 φάκελοι ασφαλισμένων, που από τον περασμένο Οκτώβριο περιμένουν τις αρμόδιες επιτροπές να συνεδριάσουν για να τους εγκρίνουν τις αναρρωτικές τους και μόνο τώρα μετά από εντονότατες πιέσεις του ΔΥΠΕάρχη Κρήτης Αντώνη Γρηγοράκη και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου προς το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα αρχίζει επιτέλους σταδιακά να ξεμπλοκάρει η υπόθεση.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, μάλιστα, αυτές οι πιέσεις ήταν η αιτία να εγκαταλείψει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Άδωνις Γεωργιάδης τη δαιδαλώδη διαδικασία εξέτασης των υποθέσεων των αναρρωτικών στο ένα και μοναδικό γραφείο του ΕΟΠΥΥ στον Πειραιά, που είχε ως συνέπεια να συσσωρευτούν χιλιάδες υποθέσεις, με την αγωνία και τα προβλήματα των ασφαλισμένων να μην έχουν τέλος!

Μιλώντας στη «Ν.Κ.» χθες τόσο ο Αντώνης Γρηγοράκης, όσο και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, τόνισαν ότι για πρώτη φορά σε αυτό το διάστημα φαίνεται να μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι με την εξέταση των αναρρωτικών αδειών. Μάλιστα, ο κ. Γρηγοράκης μας είπε ότι σήμερα θα συνεδριάσουν στο Ηράκλειο οι αρμόδιες επιτροπές για 109 υποθέσεις ασφαλισμένων που επιστράφηκαν από τον Πειραιά για το σκοπό αυτό. «Εγώ τους έδωσα εντολή να βάλουν επί τάπητος τις πιο παλιές και πιο επείγουσες υποθέσεις. Στο μεταξύ, στο Ρέθυμνο οι επιτροπές έχουν ήδη συνεδριάσει τρεις φορές και στα Χανιά δύο φορές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα αυτές τις διαδικασίες», λέει ο διοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης.

Μεγάλη ταλαιπωρία

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης επισήμανε ότι πάρα πολλοί ασφαλισμένοι περιμένουν να πάρουν τα χρήματα των αποζημιώσεών τους από το ΙΚΑ. Και σε πολλούς τα χρωστούμενα ανέρχονται μέχρι και στα 4 χιλιάδες ευρώ. «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν. Σήμερα με πήραν πάλι κάποιοι και με ρωτούσαν τι θα γίνει με την κατάσταση αυτή», λέει ο συνδικαλιστής.

«Υπάρχει η δέσμευση ότι θα μπουν σε πρώτη προτεραιότητα άνθρωποι που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Για να δούμε τι θα γίνει», σύμφωνα με τον ίδιο. Πάντως, ο κ. Βαρδάκης προσθέτει ότι «ο αγώνας που κάναμε έφερε αποτελέσματα, γιατί, αν δεν κάναμε όλη αυτή την προσπάθεια, ούτε το Σεπτέμβριο δε θα λειτουργούσαν οι επιτροπές και στο μεταξύ ολοένα και περισσότερες υποθέσεις θα συσσωρεύονταν διαρκώς»…

Ο συνδικαλιστής υπενθυμίζει επίσης και το μεγάλο μπάχαλο με την αποστολή των φακέλων των ασφαλισμένων στην Αθήνα, όπου σε έξι μήνες έχουν εξεταστεί μόλις 26 υποθέσεις. «Οφείλω να πω επίσης, όμως, ότι και η παρότρυνση και η συμμετοχή του κ. Γρηγοράκη σε αυτό τον αγώνα ήταν καθοριστική. Και έτσι πετύχαμε να ανοίξει ο δρόμος των επανασυνεδριάσεων των επιτροπών σε ολόκληρη τη χώρα»… Ο πρόεδρος του ΕΚΗ υπενθυμίζει πως πρόκειται για πολλές υποθέσεις εγκύων γυναικών που πήραν αναρρωτική λόγω προβληματικής εγκυμοσύνης, αλλά δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποζημίωσες που τους αναλογούν από το ΙΚΑ. Για υποθέσεις εργαζομένων που είχαν ατύχημα και αναγκάστηκαν να πάρουν αναρρωτική άδεια, χωρίς να έχουν αποζημιωθεί κ.λπ. Οι ίδιοι μάλιστα, χωρίς να ευθύνονται, είναι έκθετοι και απέναντι στους εργοδότες τους, στους οποίους και θα έπρεπε από την αρχή να έχουν προσκομίσει τα δικαιολογητικά με τις αναρρωτικές…
neakritir.gr, Χριστόφορος Παπαδάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση