HomeΚΡΗΤΗΑναζήτηση χρηματοδότησης για την επισκευή του 1ου Γυμνασίου

Αναζήτηση χρηματοδότησης για την επισκευή του 1ου Γυμνασίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας αλλά και στον πρόεδρο των κτιριακών υποδομών Α.Ε. έστειλε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης για την αναζήτηση κονδυλίου και την επισκευή του 1ου Γυμνασίου της πόλης. Η επιστολή επίσης κοινοποιείται στους βουλευτές Λασιθίου και αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη επισκευών στο διδακτήριο του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας. To κτίριο του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας είναι το παλαιότερο και το πιο ιστορικό σχολείο της πόλης μας, η κατασκευή του οποίου άρχισε το 1929 και συμπληρώθηκε σε τρεις δόσεις μέχρι σήμερα. Η τελευταία προσθήκη έγινε αμέσως μετά τον πόλεμο του 1940.

Η τελευταία σοβαρή επισκευή του έγινε το 1995-1996 οπότε και επισκευάσθηκαν οι σοβάδες και μπήκαν καινούργια κουφώματα.

Τo κτίριο άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα στην οροφή του από το 2000 -2001 και το 2004 κατασκευάστηκε μόνωση σε όλη την ταράτσα του κτιρίου. Με την πάροδο του χρόνου η μόνωση έχει φθαρεί και από τον χειμώνα του 2011 και κάθε χειμώνα το νερό της βροχής εισέρχεται σε ορισμένες αίθουσες διδασκαλίας. Αποτέλεσμα να έχουμε φουσκώματα στους σοβάδες και διάβρωση του σιδηρού οπλισμού. Την 14-2-2014 σε ώρα μαθήματος έπεσε σε μία αίθουσα διδασκαλίας ένα μεγάλο τμήμα του σοβά της οροφής και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα σε μαθητές και καθηγητές. Επίσης την 9-5-2014 σε άλλη αίθουσα που μέχρι σήμερα δεν παρουσίαζε πρόβλημα, έπεσε ένα κομμάτι σοβά από το παράθυρο σε θρανίο των μαθητών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας έχει εγκρίνει τη διάθεση ποσού 7.000 € για την επείγουσα επισκευή της μόνωσης του 1ου Γυμνασίου και επίσης για συντηρήσεις- επισκευές όλων των δημοτικών και σχολικών κτιρίων του Δήμου 50.000 € που αφορούν κυρίως προμήθειες υλικών για χρωματισμούς κλπ. που θα γίνουν την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από πόρους ΣΑΤΑ του Δήμου μας (επί πλέον από τις πιστώσεις που διατίθενται μέσω των σχολικών επιτροπών, που κι’ αυτές είναι ανεπαρκείς) και δεν μπορεί να αυξηθούν δεδομένου ότι το σύνολο της ΣΑΤΑ για έργα το 2014 είναι 260.000 €.

Ήδη έχουμε προχωρήσει σε εργασίες για την εξέταση της κατάστασης του διδακτηρίου. Χτυπήθηκαν σε όλες της αίθουσες διδασκαλίας οι σοβάδες της οροφής ώστε να μην κινδυνεύουν να πέσουν στα κεφάλια των μαθητών και αποκαλύφθηκαν πολλά προβληματικά σημεία (επισυνάπτεται φωτογραφία). Είναι άμεση ανάγκη για μια σοβαρή επέμβαση συντήρησης- επισκευής του διδακτηρίου, το ύψος της οποίας εκτιμούμε ότι υπερβαίνει τις 250.000 €, ώστε:

Να αποξηλωθεί η παλιά και να κατασκευαστεί νέα μόνωση σε όλο το κτίριο.

Να συντηρηθεί ο σιδηρούς οπλισμός και να αποκατασταθούν οι σοβάδες στα σημεία που έχουν αποκαλυφθεί ζημιές.

Να επιλυθούν τυχόν προβλήματα στατικής επάρκειας και ασφάλειας του κτιρίου.

Να αποκατασταθούν οι χρωματισμοί.

Λόγω της ευαισθησίας όλων στα θέματα εκπαίδευσης, παρακαλούμε το ταχύτερο δυνατόν να διαθέσετε στο Δήμο μας την πίστωση αυτή για την άμεση εκτέλεση του έργου».

Διαφήμιση
Διαφήμιση