HomeΚΡΗΤΗΔημοπρατείται η μετατροπή του κτιρίου Ζητάκη Καστελίου σε ιατροκοινωνικό κέντρο

Δημοπρατείται η μετατροπή του κτιρίου Ζητάκη Καστελίου σε ιατροκοινωνικό κέντρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την έγκριση δημοπράτησης έλαβε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας για το έργο «Αποκατάσταση παλαιού πετρόκτιστου κτιρίου στο Καστέλι και μετατροπή του σε ιατροκοινωνικό κέντρο». Το πράσινο φως για τη δημοπράτηση δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας το προηγούμενο είχε καταφέρει την ένταξη του έργου στο LEADER μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013. Για το σκοπό αυτό μάλιστα ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, είχε υπογράψει σχετική σύμβαση.

Το έργο, προϋπολογισμού 250.000,00€ αποτελεί ουσιαστικά μια ακόμα δράση της Δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας που  κάνει πράξη τη δημιουργία υποδομών που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Ενισχύεται έτσι ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την προώθηση της παροχής φροντίδας σε θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει ο Νόμος, αναδεικνύοντας τον ανάδοχο εργολάβο που θα το εκτελέσει. Στο πλαίσιο διαμόρφωσής του ως ιατροκοινωνικού κέντρου το Κτίριο Ζητάκη αναμένεται παράλληλα να λειτουργήσει και ως Ιατρικό Μουσείο – Πολυχώρος Ιατρικών Ημερίδων.

Τι προβλέπεται από την τεχνική περιγραφή του έργου

Το Κτίριο Ζητάκη αποτελεί διώροφο κτίριο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και ένα από τα ωραιότερα κεραμοσκεπή κτίρια του οικισμού Καστελίου, που αποτελούσε άλλοτε την κατοικία του Ιατρού Αθανάσιου Ζητάκη. Το κτίριο, που βρίσκεται στην κεντρική οδό του Καστελίου (οδός Τρυφίτσου) θα αποκατασταθεί πλήρως στην αρχική του μορφή, ώστε να διατηρήσει το μορφολογικό του χαρακτήρα.

Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία κατάλληλης δομής που να διεξάγει κοινωνικές έρευνες, να σχεδιάζει, να εισηγείται και να μεριμνά για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, να συμμετέχει σε δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της τρίτης ηλικίας. Στο χώρο θα φιλοξενούνται ημερίδες  και  δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας υγείας, αλλά και εκδηλώσεις ενημερωτικού – συμβουλευτικού χαρακτήρα για ζητήματα που αφορούν στην τρίτη ηλικία. Το κτίριο θα διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και εκθέσεις ιατρικού περιεχομένου. Παράλληλα, στον Α’ όροφο θα φιλοξενηθούν τα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας Απασχόλησης και Πολιτισμού Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Σημαντικές διαμορφώσεις θα γίνουν και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου με πλακοστρώσεις, φωτισμό και δεντροφύτευση.

 

«Το κτίριο Ζητάκη στη σημερινή του μορφή επί της οδού Τρυφίτσου στο Καστέλλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας».
«Το κτίριο Ζητάκη στη σημερινή του μορφή επί της οδού Τρυφίτσου στο Καστέλλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας».

«Φωτορεαλιστική απεικόνιση του κτιρίου Ζητάκη, έπειτα από τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας για την αναστύλωση και αποκατάστασή του, μέσω LEADER ».

Διαφήμιση
Διαφήμιση