HomeΕΛΛΑΔΑΛυκούδης: Κεντροαριστερά με ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πείσει

Λυκούδης: Κεντροαριστερά με ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πείσει

H διαχωριστική τομή ανάμεσα στην Δεξιά και Αριστερά έχει ατονήσει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ευθεία παραίνεση στο Ποτάμι να συμμετάσχει στην προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα νέο ισχυρό κεντροαριστερό μέτωπο από το οποίο όμως αποκλείει τον ΣΥΡΙΖΑ διότι όπως λέει ο ίδιος έχει αυτοαποκλειστεί, διατυπώνει ο Σπύρος Λυκούδης.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συμμετοχής του Σταύρου Θεοδωράκη στο νέο εγχείρημα: «Θεωρούσα και θεωρώ απαραίτητη και καθοριστική τη συμμετοχή του Ποταμιού στη συγκρότηση του ενιαίου φορέα παρά τις επιφυλάξεις που έχει, αρκετές εκ των οποίων συμμερίζομαι» λέει και προσθέτει ότι «έχει να φέρει στο χώρο φρέσκιες ιδέες και μεταρρυθμιστικό πνεύμα και να δώσει νέο εύρος, βάθος, ώθηση και πνοή».

Εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι χωρίς τη συμμετοχή του η νέα προσπάθεια θα είναι ατελής. «Οι πάντες καταλαβαίνουν ότι είναι διαφορετική η εικόνα με το Ποτάμι και διαφορετική χωρίς αυτό» τονίζει.

Ο επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς μιλά για τα τεκταινόμενα στο χώρο της κεντροαριστεράς, αποκλείοντας πάντως από το νέο σχήμα τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιστεύω ότι δεν μπορεί να βρεθεί στο μεγάλο κεντροαριστερό αναγεννητικό μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα σηκώσει στις πλάτες του το μέλλον της χώρας με ακλόνητη την ευρωπαική της προοπτική» δηλώνει και εκτιμά ότι ένας «ρετουσαρισμένος» ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει

Ο Σπύρος Λυκούδης χαρακτηρίζει «θετικό γεγονός» την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη στην ηγεσία της κεντροαριστεράς διότι όπως λέει δημιουργεί νέα δεδομένα  και λειτουργεί προσθετικά στην κινητικότητα που έχει δημιουργηθεί. «Νέες υποψηφιότητες και το αναμφισβήτητο κύρος του Νίκου Αλιβιζάτου δημιουργούν πρόσθετο ενδιαφέρον υπογραμμίζει, υποστηρίζοντας πάντως ότι τόσο ο ίδιος όσοι και πολλοί άλλοι έχουν δημοσίως προτείνει έναν οδικό χάρτη με άλλες προτεραιότητες και διαφορετικούς σταθμούς.  Εκφράζει συγκεκριμένα τις επιφυλάξεις του για την διαδικασία (πρώτα εκλογή αρχηγού μετά καταστατικό συνέδριο) «Δεν αντιλαμβάνομαι τι πρόκειται να λύσει η πρόταξη της εκλογικής ηγεσίας» σημειώνει και διερωτάται «ποιες είναι οι δομές υποδοχής και συμμετοχής αυτού του κόσμου την επόμενη ημέρα; Τι είδους κόμμα θα συγκροτηθεί μετά την εκλογή αρχηγού;».

Στο ερώτημα «μαζί με ποιόν» θα μπορούσε να πάει ο νέος φορέας για μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία, ο κ. Λυκούδης επισημαίνει ότι ο νέος πόλος δεν μπορεί να ετεροκαθορίζεται. «Μόνο ο αυτοκαθορισμός και η αυτόνομη συγκρότηση και πορεία μπορούν να του προσδώσουν πολιτική ταυτότητα και δυναμισμό. Και αυτά είναι τα στοιχεία που θα του επιτρέψουν τη δυναμική και ισχυρή εκλογική του επίδοση και τη σφραγίδα στην διακυβέρνηση της χώρας υπό τους αδιαπραγμάτευτους δικούς του όρους προοδευτικών αλλαγών»

Αναγνωρίζει τέλος ότι πλέον η διαχωριστική τομή ανάμεσα στην Δεξιά και Αριστερά έχει ατονήσει «Σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις τέμνονται από τη βασική τομή μεταξύ εθνολαικιστών και ευρωπαικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων» υποστηρίζει, σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει ότι «στο μακρύ χρόνο η ιστορική τομή Αριστεράς- Δεξιάς είναι αναμφισβήτητη».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση