HomeHL-HealthΡομποτικοί βραχίονες που ελέγχονται με τα πόδια

Ρομποτικοί βραχίονες που ελέγχονται με τα πόδια

Από Ιάπωνες επιστήμονες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το παλαιότατο «όνειρο» του να έχει κανείς μερικά…παραπάνω χέρια φιλοδοξεί να υλοποιήσει το «MetaLimbs»: Πρόκειται για ένα σετ ρομποτικών βραχιόνων που αναπτύχθηκαν από Ιάπωνες επιστήμονες και μπορούν να φορεθούν από τον χρήστη- ο οποίος τους ελέγχει μέσω αισθητήρων που είναι προσαρμοσμένοι στα πόδια του.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο και του Πανεπιστημίου Κεϊό επέδειξαν το πρωτότυπο του project τους σε έκθεση αναδυόμενων τεχνολογιών στο Λος Άντζελες. «Έχουμε ένα σετ αισθητήρων προσαρμοσμένο στο κάθε πόδι και αυτό μετρά τη θέση, τον προσανατολισμό και την κίνηση των δακτύλων των ποδιών. Οπότε, όταν ο χρήστης κουνά το πόδι του, τα ρομποτικά μέλη κινούνται, αντιγράφοντας την ίδια κίνηση. Φυσικά μπορούμε να το ρυθμίσουμε έτσι ώστε να μην είναι ένα προς ένα, μπορεί να είναι μη γραμμικό. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να πιάνει αντικείμενα κουνώντας τα δάχτυλα των ποδιών του» λέει ο Γιάμεν Σαράιτζι, φοιτητής media design στο Πανεπιστήμιο Κεϊό.

Το σετ των ρομποτικών βραχιόνων φοριέται σαν σακίδιο και μπορεί να αναπαράγει και την αίσθηση της αφής χρησιμοποιώντας απτικό feedback. «Αν τα μέλη αγγίξουν ένα αντικείμενο, έχουμε έναν αισθητήρα προσαρμοσμένο στην παλάμη του χεριού, καθώς και στον αντίχειρα. Οπότε, όταν πιάνει ένα αντικείμενο, μπορεί να νιώθει το feedback κάτω στα πόδια του» συμπληρώνει ο Σαράιτζι.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο proof of concept- ωστόσο οι ερευνητές ελπίζουν πως δεν θα περάσει ακόμα πολύς καιρός πριν καταστεί δυνατή η εμπορική της διάθεση.

Naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση