HomeHL-9Απολογούνται σήμερα οι «3» του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και κοκαΐνης

Απολογούνται σήμερα οι «3» του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και κοκαΐνης

Κακουργηματικές διώξεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το κατώφλι του ανακριτή αναμένεται να περάσουν σήμερα τα τρία μέλη του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και κοκαΐνης που συνέλαβαν την περασμένη Παρασκευή η διωκτικές αρχές του τόπου.

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, τα τρία μέλη του κυκλώματος – δύο Έλληνες 32 και 42 χρόνων κι ένας 29χρονος Αλβανός – φέρουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών. Παράλληλα ο εισαγγελέας έχει ασκήσει διώξεις στον 29χρονο για κλοπή οχήματος και εμπρησμό.

Πώς είχε στηθεί το κύκλωμα – Οι «πυρήνες» της Κρήτης και της Αιγύπτου

Το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο «πυρήνες» που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο και Ελλάδα μέσω Κρήτης. Οι δράσεις του κάθε «πυρήνα» αφορούσαν – κατά περίπτωση – στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων μεταναστών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Αιγύπτου αναλάμβαναν τον εντοπισμό μεταναστών, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετάβαση τους σε χώρες της Ευρώπης και στη συνέχεια αφού τους συγκέντρωναν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, τους επιβίβαζαν σε πλοία με τα οποία πραγματοποιείτο αρχικώς η μεταφορά τους στα παράλια της νότιας Κρήτης.

Τα μέλη του «πυρήνα» της Κρήτης, αναλάμβαναν τον εντοπισμό ενδιαφερομένων μεταναστών, τους οποίους και συγκέντρωναν σε διάφορα σπίτια στο νησί για την προσωρινή διαμονή τους, ενώ στη συνέχεια αφού τους εφοδίαζαν με ακτοπλοϊκά εισιτήρια και με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αυτοί αναχωρούσαν για την Αθήνα που ήταν ο τελικός προορισμός τους.

Η… ταρίφα ήταν 3.000 ευρώ για τους ενήλικες και 3.500 ευρώ για τους ανήλικες

Έως 3.000 ευρώ ζητούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την μεταφορά των ενήλικων μεταναστών στην Ευρώπη ενώ για τους ανηλίκους ήθελαν έως και 3.500 ευρώ.

Οι διακινητές από τον Μάιο του 2016 έως και σήμερα που δραστηριοποιούνταν σε αυτή την παράνομη δράση είχαν βγάλει πάνω από 140.000 ευρώ τα οποία και τα διακινούσαν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου  (μέθοδος Hawala).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετανάστες ζούσαν εφιαλτικές στιγμές στα χέρια των διακινητών τους ενώ όταν διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσής τους ή εξέφραζαν την επιθυμία να αποχωρήσουν δεχόντουσαν απειλές.

Έκαναν και… εμπόριο κοκαΐνης – Την έκρυβαν σε φρεάτιο

Οι δουλέμποροι δεν έμειναν μόνο στην διακίνηση… ψυχών αλλά έκαναν κι εμπόριο κοκαΐνης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αρχών οι τρεις συλληφθέντες από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2016 είχαν δημιουργήσει ένα «δίκτυο» για την διακίνηση κοκαΐνης και χασίς στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι τρεις άνδρες έκρυβαν την ποσότητα της κοκαΐνης σε ένα φρεάτιο που βρίσκονταν στον επαρχιακό δρόμο Ηρακλείου – Ρογδιάς (στο ύψος των Λινοπεραμάτων) μέχρι να την μοιράσουν στα… βαποράκια που με την σειρά τους θα την «έσπρωχναν» σε πελάτες.

Μάλιστα, κατά την έρευνα των αρχών στο συγκεκριμένο φρεάτιο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 155,5 γραμμάρια κοκαΐνης.

 «Άρπαξε» το χρηματοκιβώτιο βενζινάδικου

Ο 29χρονος Αλβανός δεν έμεινε μόνο στην δράση του κυκλώματος αλλά προχώρησε και σε άλλες παρανομίες.

Κατά την προανάκριση, οι αρχές διαπίστωσαν πως ο συγκεκριμένος άνδρας ήταν υπεύθυνος για μία κλοπή που σημειώθηκε σε βενζινάδικο στο Ηράκλειο παραμονή του Δεκαπενταύγουστου του 2016.

Ο 29χρονος, μαζί με δύο ακόμα άγνωστα άτομα, «άνοιξε» το πρατήριο υγρών καυσίμων και έκλεψε το χρηματοκιβώτιο – το οποίο περιείχε 1.000 ευρώ – αλλά και 200 ευρώ από την ταμειακή μηχανή.

Στη συνέχεια διέρρηξαν ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από το βενζινάδικο – ιδιοκτησίας 41χρονου – και διέφυγαν. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο όχημα για να καλύψουν τα ίχνη τους.

Έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων

Μετά την σύλληψη των τριών ανδρών οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε έρευνα στα σπίτια των δραστών.

Κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: συνολικά 4 κινητά τηλέφωνα, 4 κάρτες SIM, κάρτα μνήμης και δύο στελέχη κάρτας SIM.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον 29χρονο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 τηλεκάρτες, 2 κινητά τηλέφωνα και 2 κάρτες SIM.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλους αυτούς τους μήνες που πραγματοποιείται η έρευνα των αρχών έχουν συλληφθεί τρεις διακινητές, δύο άτομα για ναρκωτικά και 11 διακινούμενοι υπήκοοι Αιγύπτου ενώ κατασχέθηκαν και δύο οχήματα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση