HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚίνδυνος κατασχέσεων για φορολογουμένους με «κόκκινες» οφειλές

Κίνδυνος κατασχέσεων για φορολογουμένους με «κόκκινες» οφειλές

Στόχος να εισπραχθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο… κάδρο των κατασχέσεων μπαίνουν αυτόματα οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους εντός των επόμενων ημερών τότε καραδοκεί ο κίνδυνος των κατασχέσεων.

Το ερώτημα είναι από από πότε μία οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη; Από την επομένη κιόλας της προθεσμίας πληρωμής των φόρων, η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και εφόσον δεν ρυθμιστεί σε δόσεις ο φορολογούμενος.

Η ασφυξία που προκαλεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά η οικονομική κρίση και η υπερφορολόγηση περιορίζει δραματικά την όποια ρευστότητα έχει απομείνει, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να πληρώσουν ακόμα και μία δόση από τη φορολογία εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν έως τις 31 Ιουλίου την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Όμως, πριν την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος (σ.σ. τέλη Ιουλίου), περί τους 3.881.795 φορολογούμενοι είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1.619.875 φορολογούμενοι ήταν εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Στο τέλος Μαΐου, 930.160 φορολογούμενοι είχαν διαπιστώσει ότι το μακρύ χέρι της εφορίας είχε τρυπώσει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με κατασχέσεις, προκειμένου να εισπραχθούν όσα οικειοθελώς δεν κατεβλήθησαν.

Από τις αρχές του τρέχοντος λέτους, φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη 4,748 δισ. ευρώ προστέθηκαν στα βιβλία της ΑΑΔΕ, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό απλήρωτων φόρων και λοιπών υποχρεώσεων προς το δημόσιο στα 95 δισ. ευρώ. Από αυτά, ούτε 15 δισ. ευρώ δεν κρίνονται εισπράξιμα.

Οι επόμενοι πονοκέφαλοι με νέες δόσεις προς την εφορία έρχονται από τον Σεπτέμβριο. Η δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου όπως και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Έως τον Ιανουάριο του 2017, η εφορία κάθε μήνα κάτι θα ζητά. Μία από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τον Δεκέμβριο τα τέλη κυκλοφορίας και νωρίτερα, τον Νοέμβριο, την τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

parapolitika.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση