HomeHL-9Ζητούν επίλυση των προβλημάτων στην υποβολή δηλώσεων για τα περιουσιακά τους στοιχεία

Ζητούν επίλυση των προβλημάτων στην υποβολή δηλώσεων για τα περιουσιακά τους στοιχεία

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στην υποβλή των δηλώσεων για την περιουσιακή τους κατάσταση ζητούν τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσαν, επισημαίνουν:

“Με τον νόμο 3213/2003 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεούνται σε υποβολή Δηλώσεων Περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων. Για το έτος 2016 (χρήση 2015) εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά η ηλεκτρονική υποβολή τους, μέσω του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος «ΠΟΘΕΝ».

Από την ανωτέρω διαδικασία, που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά, προκύπτουν ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, διότι οι κυρώσεις για τους υπόχρεους υποβολής είναι εξοντωτικά σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης για αρκετούς συναδέλφους ήταν μια ιδιαίτερη δύσκολη διαδικασία, που ενδέχεται να περιέχει «τυπικά λάθη» τα οποία σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτουν δόλο και σκοπιμότητα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πάρα πολύ συνάδελφοι προκειμένου να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική δήλωση περιουσιακής κατάστασης προσέφυγαν σε επαγγελματίες λογιστές δημιουργώντας έτσι ένα ακόμα χαράτσι στα εισοδήματά τους.

Επίσης διαπιστώνεται η ανάγκη με νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ρυθμιστούν ζητήματα που έχουν σχέση κυρίως με τους μετέχοντες στις επιτροπές διαγωνισμούς και δημιουργούν αμφισβητήσεις ως προς την ιδιότητα ή όχι του υπόχρεου. Π.χ., όταν κάποιος συνάδελφος έχει ορισθεί σε επιτροπή διαγωνισμού ως τακτικός ή αναπληρωματικός και δεν συμμετέχει σε αυτή, είτε διότι ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαδικασία, είτε διότι κρίθηκε άγονη, είτε διότι ως αναπληρωματικός δεν απαιτήθηκε να παραστεί, ή αποτελεί μέλος της επιτροπής ενστάσεων που πότε δεν συνεδρίασε διότι δεν υποβλήθηκε ένσταση.

Ζητάμε: 1. Να είναι υποχρεωτική σε κάθε φορέα η ενυπόγραφη ενημέρωση των υπόχρεων υπαλλήλων. 2. Να καλύπτεται το κόστος που επωμίζονται οι υπόχρεοι υπάλληλοι για την συμπλήρωση των συγκεκριμένων Δηλώσεων από τους φορείς που υπηρετούν. 3. Να μην επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές στις περιπτώσεις εκείνες, που αποδεδειγμένα δεν είχαν ενημερωθεί οι υπάλληλοι για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης «πόθεν έσχες»”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση