HomeHL-GreeceΣτΕ: Οι καναλάρχες έχασαν την πρώτη δικαστική μάχη για το πόθεν έσχες

ΣτΕ: Οι καναλάρχες έχασαν την πρώτη δικαστική μάχη για το πόθεν έσχες

Συμβούλιο Επικρατείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι καναλάρχες έχασαν την πρώτη (προσωρινή) δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας που ζητούσαν να μη υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) και οικονομικών συμφερόντων.

Ειδικότερα, η επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 165/2017 απόφασή της απέρριψε την αίτηση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ).

Η ΕΙΤΗΣΕΕ ζητούσε να ανασταλεί (ζητάει παράλληλα και να ακυρωθεί αλλά το ζήτημα αυτό εκκρεμεί ακόμα) η νομοθεσία και η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και η σιωπηρή απόρριψη της αίτησής της προς την «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότης και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Πόθεν Έσχες») για το καθεστώς δηλώσεων πόθεν έσχες.

Συγκεκριμένα, οι καναλάρχες, οι μέτοχοι, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι εταίροι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης, ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά το νομικό πλαίσιο για την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, αλλά και να μην υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις.

Υποστήριζαν, μεταξύ των άλλων, ότι η υπερχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες είναι αντισυνταγματική, αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.λπ.

Ακόμη, υποστήριζαν ότι πλήττεται υπέρμετρα η ελευθερία της τηλεόρασης, η πολυφωνία και ο πλουραλισμός στην ενημέρωση, καθώς και το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, του ιδιωτικού βίου και η ασφάλεια των υποχρεώσεων και των οικογενειών τους, ενώ υπάρχει κίνδυνος διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων.

Επίσης, υποστήριζαν ότι περιορίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει για το ίδιο θέμα και εκκρεμεί.

Το ΣτΕ (πρόεδρος η σύμβουλος Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ευσταθία Σκούρα) απέρριψαν το αίτημα αναστολής της ΕΙΤΗΣΕΕ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η ζημία που επικαλείται η ΕΙΤΗΣΕΕ δεν αφορά τα μέλη της αλλά τρίτα πρόσωπα, όπως είναι μέτοχοι, εταίροι, κ.λπ., ενώ τα επιχειρήματα περί κίνδυνου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, περιορισμού της πολυφωνίας, κ.λπ. είναι «όλως αόριστα, μελλοντικά και αβέβαια».

Παράλληλα, έκριναν οι δικαστές του ΣτΕ ότι δεν πιθανολογείται ότι από τις επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις θα προκληθεί στην ΕΙΤΗΣΕΕ «ευθέως και αμέσως συγκεκριμένη, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη».

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των καναλαρχών περί παραβάσεως του Συντάγματος, ΕΣΔΑ, Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, κ.λπ., ενώ σημειώνεται στην απόφαση ότι «το παραδεκτό της αιτήσεως ακυρώσεως δεν είναι απαλλαγμένο αμφιβολιών».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση