HomeHL-GreeceΑνατροπή στις Πανελλαδικές: Ποιο επιστημονικό πεδίο καταργείται

Ανατροπή στις Πανελλαδικές: Ποιο επιστημονικό πεδίο καταργείται

Σε ποια μαθήματα θα εξεταστούν οι μαθητές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε τέσσερα από πέντε μειώνονται τα επιστημονικά πεδία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως αναφέρει τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Παιδεία το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Η τροπολογία με τίτλο «Θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» αλλάζει το χάρτη του μηχανογραφικού δελτίου για τους μαθητές που θα φοιτήσουν από το Σεπτέμβριο στην Γ΄ Τάξη του Λυκείου (από το διδακτικό έτος 2017-2018).

Όπως αναφέρει το alfavita.gr και ο Χρ. Κάτσικας, σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, τα Τμήματα των ΑΕΙ κατατάσσονται πλέον σε τέσσερα Επιστημονικά Πεδία, καθότι καταργείται ένα Επιστημονικό Πεδίο αυτό που αφορά στις Παιδαγωγικές Σχολές.

Συνεπώς τα τέσσερα επιστημονικά πεδία ορίζονται ως εξής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική

Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας.

Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.

Αναλυτικά:

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία: τα Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού, η Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού και η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα παραπάνω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Λατινικά της Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξεταστούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

Οι συνδυασμοί:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές επιστήμες

Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού

Ιστορία Προσανατολισμού

Νεοελληνική Γλώσσα

Λατινικά Προσανατολισμού

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής.

Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού

Ιστορία Προσανατολισμού

Νεοελληνική Γλώσσα

Βιολογία Γενικής Παιδείας

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία: η Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, η Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού και η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξεταστούν στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξεταστούν στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

Οι συνδυασμοί:

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.

Φυσική Προσανατολισμού

Χημεία Προσανατολισμού

Νεοελληνική Γλώσσα

Μαθηματικά Προσανατολισμού

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής.

Φυσική Προσανατολισμού

Χημεία Προσανατολισμού

Νεοελληνική Γλώσσα

Βιολογία Προσανατολισμού

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία: Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) και Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξεταστούν και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Οι συνδυασμοί:

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής

Μαθηματικά Προσανατολισμού

Α.Ε.Π.Π. Προσανατολισμού

Νεοελληνική Γλώσσα

Βιολογία Γενικής Παιδείας

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Μαθηματικά Προσανατολισμού

Α.Ε.Π.Π. Προσανατολισμού

Νεοελληνική Γλώσσα

Α.Ο.Θ. Προσανατολισμού

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση