HomeHL-WorldΈντονη αντιπαράθεση για τα οφέλη των Τουρκοκυπρίων από το φυσικό αέριο

Έντονη αντιπαράθεση για τα οφέλη των Τουρκοκυπρίων από το φυσικό αέριο

Μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκλήθηκε στη Κύπρο, από μια δήλωση του υπουργού εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, η οποία διατυπώθηκε με τρόπο που δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Ο κ. Κασουλίδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Megaone, ανέφερε πως έχει συμφωνηθεί ότι μετά τη λύση τα έσοδα από το φυσικό εέριο θα διανέμονται κατά τα 5/6 στους Τουρκοκύπριους και μόνο κατά το 1/6 στους Ελληνοκύπριους, ώστε να ανέλθει το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων σε αυτό των Ελληνοκυπρίων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αποκάλυψη νέων απαράδεκτων υποχωρήσεων και ζήτησαν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αργότερα υπήρξε διευκρινιστική τοποθέτηση του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη, Μιχάλη Σοφοκλέους, ο οποίος σημείωσε πως πρόκειται για παρανόηση καθώς υπήρξε λανθασμένη διατύπωση εκ μέρους του κ. Κασουλίδη.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί μετξά του Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σύμφωνα με την οποία το 6% των εσόδων από το Φυσικό Αέριο θα κατατίθεται σε ένα ταμείο για σκοπούς έργων υποδομών. Από αυτό το 6% για διάστημα 13 ετών τα 5/6 θα διατίθενται στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και το 1/6 στο ελληνοκυπριακό, εκτός αν νωρίτερα το ΑΕΠ των Τουρκοκυπρίων ανέλθει στο 85% του ΑΕΠ των Ελληνοκυπρίων.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αξιοποίησε μια λανθασμένη διατύπωση του κ. Κασουλίδη για να ασκήσει κριτική για ένα θέμα το οποίο ήταν γνωστό και μάλιστα είχαν ενημερωθεί και όλα τα κόμματα από τον διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση