HomeΚΡΗΤΗ«Δραματικές οι συνέπειες της περικοπής επιδομάτων»

«Δραματικές οι συνέπειες της περικοπής επιδομάτων»

«Φενάκη» η στήριξη του συστήματος υγείας λένε οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις συνέπειες που θα επιφέρουν οι περικοπές διαφόρων επιδομάτων στην ασφάλιση πολλών πολιτών αναφέρονται με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ασκώντας κριτική στην οικονομική αλλά και υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν τα εξής:

«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και να πέσουν τα φώτα της επικαιρότητας από τα εγκαίνια των νέων μηχανημάτων του ΠαΓΝΗ από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τις διακηρύξεις περί στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας και η πραγματικότητα ήρθε να θυμίσει σε ασθενείς και εργαζόμενους ποια είναι η αλήθεια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να πετύχει το πλεόνασμα 1.9 δις ευρώ για το 1ο εξάμηνο 2017 (που θα καταλήξει στους δανειστές και σε νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους), εκτός από την αύξηση της φοροληστείας των λαϊκών οικογενειών (γιατί οι μεγαλοεπιχειρηματίες πληρώνουν ολοένα λιγότερους φόρους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 56 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών) πετσόκοψε:

  • κατά 265 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση νοσοκομείων και των μονάδων ΠΕΔΥ
  • κατά 72 εκατ. ευρώ το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
  • κατά 55 εκατ. ευρώ τα επιδόματα πολυτέκνων

σε σχέση με την χρηματοδότηση που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των συνεπειών στην Υγεία, θυμίζουμε ότι οι περικοπές αυτές έρχονται να προστεθούν και να χειροτερέψουν την υποχρηματοδότηση που εξαρχής προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017, ο οποίος διατηρούσε την κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρυσι και τη μείωνε κατά 200 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ και κατά 7 εκατ. ευρώ για τις μονάδες ΠΕΔΥ.

Η προβλεπόμενη επιχορήγηση του νοσοκομείου για το 2017 προβλέπεται στα 41.000.000 € και έχουν αποδοθεί μόνο τα 16.500.000.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δώσει τίποτα από αυτά που οφείλει μέχρι σήμερα για το 2017 (οι απαιτήσεις για το Α’ εξάμηνο είναι 18.000.000 €) ενώ εκκρεμεί να εξοφλήσει  προς το νοσοκομείο ακόμη τα έτη 2015 και 2016.

Οι οφειλές του νοσοκομείου προς τρίτους ανέρχονται σε 30.0000.000 €.

Στον προϋπολογισμό για φαρμακευτική δαπάνη για το 2017 είναι 23.295.000 (που υπολείπεται από το 2016) και οι αγορές μέχρι τις 30/6/2017 είναι 15.396.932 €.

Το νοσοκομείο πληρώνει για μισθοδοσία του μη μόνιμο προσωπικό 6.500.000 €.

Αυτή είναι η περίφημη στήριξη του συστήματος υγείας με προϋπολογισμούς ψίχουλα, με νοσοκομεία και διοικήσεις όπου στο όνομα των περιορισμένων πόρων (μόνο για το λαό αλλά όχι για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κεφάλαιο) λειτουργούν σαν επιχειρήσεις πουλώντας υπηρεσίες και εκχωρώντας δημόσιους χώρους. Όπως επιδιώκει να κάνει η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ.

Αυτή είναι η μεροληψία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μεροληπτικά τα νοσοκομεία να ψάχνουν να βρουν χορηγούς και φτηνό ευέλικτο προσωπικό».

Διαφήμιση
Διαφήμιση