HomeΚΟΣΜΟΣΗ Κίνα περιορίζει τις εισαγωγές αποβλήτων

Η Κίνα περιορίζει τις εισαγωγές αποβλήτων

Τί ανακοίνωσε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή πολυάριθμων τύπων αποβλήτων, καθώς επιδιώκει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), 16 χρόνια μετά την ένταξή της στο διεθνές εμπορικό όργανο.

Το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κίνας ανακοίνωσε στον οργανισμό ότι μέχρι το τέλος του 2017 η χώρα δεν θα δέχεται πλέον αποστολές 24 τύπων στερεών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών απορριμμάτων οικιακής χρήσης, απορριμμάτων χαρτιού και απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

«Ανακαλύψαμε ότι τα ανακυκλωμένα στερεά απόβλητα συχνά αναμειγνύονται με μεγάλες ποσότητες βρώμικων και επικίνδυνων αποβλήτων και αυτό οδηγεί σε σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση στην Κίνα», αναφέρει η επίσημη δήλωση στον ΠΟΕ.

Οι χώρες μέλη του ΠΟΕ απαγορεύεται να εισάγουν σκουπίδια υψηλής μόλυνσης, αλλά η Κίνα είχε απαλλαγεί από τέτοιους κανόνες κατά την εγγραφή της τον Δεκέμβριο του 2001. Το Πεκίνο πήρε το τελευταίο βήμα μετά από τη συνειδητοποίηση ότι η εισαγωγή ξένων αποβλήτων έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ωστόσο, η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί να εισάγει ορισμένα είδη αποβλήτων που απαιτούνται για την παραγωγή πρώτων υλών μέσω της ανακύκλωσης.

Εν μέσω αυξανόμενης πίεσης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης του νερού και του εδάφους και του λαθρεμπορίου σκουπιδιών στην Κίνα, μια ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας διέταξε την ενίσχυση του ελέγχου εισαγωγών στερεών αποβλήτων.

Ο έλεγχος έδειξε ότι δύο στις τρεις από τις 1.162 εταιρείες που ειδικεύονται στην ανακύκλωση εισαγόμενων αποβλήτων εμφανίζουν παρατυπίες, συμπεριλαμβανομένων ανεπαρκών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ανεπαρκούς αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων.

Η Κίνα είναι σημαντικός εισαγωγέας αποβλήτων που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες και εισήγαγε 46,98 εκατομμύρια τόνους ανακυκλωμένων στερεών αποβλήτων το 2015, σημειώνοντας μείωση κατά 5,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας Περιβάλλοντος της χώρας.

Το 2016, η Κίνα εισήγαγε 7,3 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων πλαστικού, αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί στο 56% των παγκόσμιων εισαγωγών.

Naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση