HomeΚΡΗΤΗΗ αναδιάρθρωση αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης στην… Βουλή

Η αναδιάρθρωση αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης στην… Βουλή

Παρέμβαση Λ. Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις καταργήσεις/συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τις μειώσεις προσωπικού της Αστυνομίας στην Κρήτη αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης,  με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό  Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, υπ΄ όψιν του Αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκα.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό στις αστυνομικές υπηρεσίες της Κρήτης, οι οποίες είναι υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα τη ραγδαία υποβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας προς τους πολίτες.

Ειδικότερα, με την «αναδιάρθρωση» των αστυνομικών υπηρεσιών που έκανε η Κυβέρνηση και η οποία είναι ευφημισμός για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις υπηρεσιών και μειώσεις προσωπικού, τα τμήματα υπαίθρου αποδυναμώθηκαν, ενώ αυξήθηκε κατά πολύ ο εδαφικός τομέας αρμοδιότητάς τους. Η κατάργηση (όπως το ΤΑΕ Αποκορώνου στα Χανιά ) ή η μείωση κατά περίπου 50% του προσωπικού των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ), υπηρεσίες με κύριο σκοπό την αστυνόμευση της ενδοχώρας, είχε ως αποτέλεσμα οι περιοχές της υπαίθρου να αστυνομεύονται από λιγότερες αστυνομικές δυνάμεις, με λιγότερα περιπολικά, ή να μη γίνονται καθόλου περιπολίες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των συμπολιτών μας που μένουν εκεί.

Εκτός αυτού και στο Ηράκλειο, η έλλειψη προσωπικού παγιώθηκε δημιουργώντας δυσεπίλυτο πρόβλημα. Η πόλη, ενώ έως τώρα διέθετε δύο Αστυνομικά Τμήματα, πλέον έχει μόνο ένα και από 100 άτομα στο Ηράκλειο τώρα υπηρετούν μόνο 50, με συνέπεια να ανταπεξέρχεται πολύ δύσκολα στο έργο της αστυνόμευσης ενός μεγάλου αστικού κέντρου. Η δημιουργία Άμεσης Δράσης δεν είχε κανένα νόημα αφού, αντί να στελεχωθεί με νέο προσωπικό, αφαίρεσε δυνάμεις από άλλα Τμήματα (ειδικά των ΤΑΕ) ή περιοχές,  χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα καμία ουσιαστική αριθμητική ενίσχυση του προσωπικού.

Σε όλη την Κρήτη, το πρόβλημα της υποστελέχωσης εμφανίζεται οξυμένο λόγω και των αυξημένων αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε οι ανάγκες περιφρούρησης αυξάνονται. Η ελάχιστη αστυνομική δύναμη του νησιού δεν επαρκεί όταν καταφθάνουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και η Αστυνομία πρέπει να βρίσκεται στα αεροδρόμια και τα τουριστικά κέντρα.  Όπως καταγγέλλεται από την Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης,  το ΤΑΕ Ηρακλείου  έχει διαλύσει και είναι μόνο για να συμμετέχει στα αστυνομικά μέτρα σε αεροδρόμιο, Χερσόνησο και Μάλια.

Σαν να μη είναι αυτό αρκετό, αστυνομικοί από την Κρήτη αποστέλλονται κατά δεκάδες σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου με στόχο την φύλαξη και περιφρούρηση Hotspot μεταναστών και προσφύγων.

Οι ενώσεις αστυνομικών ζητούν περισσότερες μεταθέσεις, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του νησιού. Οι μετακινήσεις των αστυνομικών, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις των Τμημάτων, οι αυξήσεις των εδαφικών ορίων αρμοδιότητάς τους,  οι πολλές κενές οργανικές θέσεις,  επηρεάζουν τη συνολικότερη παραγωγή έργου, τον γενικότερο σχεδιασμό και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Αστυνομίας.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις  των ελλείψεων είναι πλέον εμφανείς στην καθημερινότητα όλων των κατοίκων της Κρήτης. Οι πολίτες αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς, αφού η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς, μια απαισιοδοξία η οποία μετατρέπεται σε βαθύτατη έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς του.».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.       Πόσοι ειδικοί φρουροί διατίθενται για περιπολίες στο ΤΑΕ  Ηρακλείου και πόσοι στο ΤΑΕ Μεσαράς;

  1. Πόσοι αστυνομικοί της Κρήτης βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;
  2. Υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα για την ενδοχώρα της Κρήτης;
  3. Προτίθεστε να ενδυναμώσετε με μάχιμο προσωπικό τις υποστελεχωμένες αστυνομικές υπηρεσίες του ν. Ηρακλείου αλλά και όλης της Κρήτης;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση