HomeΕΛΛΑΔΑΡεκόρ μετεγκαταστάσεων προσφύγων από Ελλάδα – Ιταλία τον Ιούνιο

Ρεκόρ μετεγκαταστάσεων προσφύγων από Ελλάδα – Ιταλία τον Ιούνιο

Στους 2.000 όσοι μεταφέρθηκαν από Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην τελευταία αναφορά της για την πορεία του προγράμματος μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η Κομισιόν διαπιστώνει τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη του προγράμματος – πάνω από 2.000 από την Ελλάδα και σχεδόν 1.000 από την Ιταλία.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι τα πράγματα κινούνται πιο αργά όσον αφορά την Ιταλία την ώρα που έχει απειλήσει με μέτρα την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία για άρνησή τους να συμμετέχουν.

Ο ρυθμός υλοποίησης του προγράμματος μετεγκαταστάσεων κινείται ανοδικά, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Επιτροπή και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος (έχοντας φτάσει κάθε μήνα από το Νοέμβριο τις 1.000 μετεγκαταστάσεις και αγγίζοντας τις 3.000 τον Ιούνιο).

Μέχρι σήμερα, ανέφερε η Κομισιόν, έχουν συνολικά μετεγκατασταθεί 24.676 χρήζοντες διεθνούς προστασίας (16.803 από την Ελλάδα και 7.873 από την Ιταλία).

Όσον αφορά δε τις τρεις χώρες που έχουν μπει στο στόχαστρο της Επιτροπής για την άρνησή τους να δεχθούν πρόσφυγες, ο Δ.Αβραμόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Η Ουγγαρία δεν έχει κάνει καμία απολύτως κίνηση. Η Πολωνία δεν έχει πάρει κανέναν και δεν έχει δεσμευτεί από το Δεκεμβρίου του ’15 και μετά. Η Τσεχία δεν έχει πάρει κανέναν από τον Αύγουστο του 2016».

«Εφικτή η ολοκλήρωση μέχρι το Σεπτέμβριο»

«Υπάρχουν ακόμα 6.000 άτομα που είναι έτοιμα να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα» ανέφερε ο Δ.Αβραμόπουλος. «Είναι απολύτως εφικτό να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η μετεγκατάσταση όλων όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, το ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης λήγει τον Σεπτέμβριο δεν σημαίνει ότι τελειώνουν και οι νομικές υποχρεώσεις των Κρατών Μελών» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την δικαστική κίνηση Ουγγαρίας και Σλοβακίας εναντίον του υποχρεωτικού χαρακτήρα στο σχέδιο μετεγκαταστάσεων, ο επίτροπος ανέφερε πως με τη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «απορρίπτονται τα επιχειρήματα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για την ακύρωση των αποφάσεων μετεγκατάστασης για την ανακούφιση της Ελλάδας και της Ιταλίας από τη μεταναστευτική πίεση που δέχονται».

«Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη για τη νομική ορθότητα των αποφάσεων του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αμφισβήτησης των αποφάσεων ενώπιον του Δικαστηρίου δεν αναστέλλει την νομική υποχρέωση των Κρατών Μελών να προχωρήσουν σε δεσμεύσεις και μετεγκαταστάσεις» υπογράμμισε ο Δ.Αβραμόπουλος.

Όσον αφορά την αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης φέτος στην Ιταλία, η οποία δέχεται μεγάλη πίεση τις τελευταίες εβδομάδες, ο επίτροπος υπογράμμισε πως «η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό και της Ιταλίας».

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κάθε μέτρο που η Ιταλική κυβέρνηση θεωρεί χρήσιμο, όπως την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων, την κινητοποίηση πρόσθετης επείγουσας χρηματοδότησης και την αποστολή προσωπικού από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς» ανέφερε ο Δ.Αβραμόπουλος.
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση