HomeHL-9Στην … εντατική οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Κρήτης

Στην … εντατική οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Κρήτης

Δραματικά τα στοιχεία έρευνας της ΠΟΕΔΗΝ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη δραματική κατάσταση που παρουσιάζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης καταγράφει σε έρευνά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Μέσα από τα στοιχεία που συγκέντρωσε και αξιολόγησε η ΠΟΕΔΗΝ προκύπτει ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα νοσοκομεία του νησιού μολονότι διαθέτουν 2.302 νοσοκομειακές κλίνες, ωστόσο υπάρχουν μόνο 38 αναπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού των 621.000 κατοίκων.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ, οι ανάγκες στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι στην πραγματικότητα υπερδιπλάσιες δεδομένου ότι στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού διακομίζονται ασθενείς από όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.

Παθογένειες και ελλείψεις προσωπικού

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται πως έκτακτα επείγοντα περιστατικά της Κρήτης χειρουργούνται σε ένα νοσοκομείο για παράδειγμα και στη συνέχεια διακομίζονται για ΜΕΘ σε νοσοκομεία άλλων πόλεων μακριά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρακολουθήσει την μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς ο θεράπων ιατρός.

Η κατάσταση σε κάθε νοσοκομείο χωριστά

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας της ΠΟΕΔΗΝ:

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου διατίθενται 12 κλίνες στη ΜΕΘ και λειτουργούν και οι 12.

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου υπάρχουν 7 κλίνες που λειτουργούν όλες.

Στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, υπάρχουν 6 κρεβάτια στη ΜΕΘ και λειτουργούν και τα 6. Ωστόσο, ο διαθέσιμος χώρος είναι μικρός και δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα, ενώ δραματικές είναι και οι ελλείψεις προσωπικού. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι 2 νοσηλευτές εργάζονται σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια.

Στο νοσοκομείο Χανίων θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι 7 κλίνες της ΜΕΘ, ωστόσο λόγω έλλειψης προσωπικού θα λειτουργούν μόνο οι τέσσερις. Επίσης δύο νοσηλευτές υποχρεώνονται να εργάζονται σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια.

Τέλος, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, από τα 12 κρεβάτια της ΜΕΘ λειτουργούν μόνο τα 9 λόγω έλλειψης προσωπικού.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ με τα αποκαλυπτικά στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση