HomeΕΛΛΑΔΑΑρ. Χατζής: Οι δικαστές ως «επικίνδυνοι αντίπαλοι»

Αρ. Χατζής: Οι δικαστές ως «επικίνδυνοι αντίπαλοι»

Καθηγητής Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι αυταρχικοί λαϊκιστές, στην προσπάθειά τους να αλλοιώσουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία και να παραβιάσουν ατομικά δικαιώματα, αντιμετωπίζουν τους δικαστές ως επικίνδυνους αντίπαλους, αναφέρει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε ανάρτησή του στο facebook, στον απόηχο της σύγκρουσης κυβέρνησης – δικαιοσύνης.

Ακόμη σημειώνει ότι η σύγκρουση, αν και κυρίως ρητορική, είναι επικίνδυνη, αλλά και χρήσιμη.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Από τις ΗΠΑ μέχρι την Πολωνία και την Ελλάδα οι αυταρχικοί λαϊκιστές, στην προσπάθειά τους να αλλοιώσουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία και να παραβιάσουν ατομικά δικαιώματα, αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο τους δικαστές: ως επικίνδυνους αντίπαλους

Είναι φανερό ότι ο Αριστοτέλης, ο Καντ, ο Μοντεσκιέ και ιδιαίτερα ο Μάντισον δικαιώνονται πλήρως. Όταν η δικαστική εξουσία παίζει καλά τον ρόλο της, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου, ακόμα και μια πανίσχυρη εκτελεστική εξουσία βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Στην Πολωνία βέβαια αποφάσισε να συγκρουστεί πετώντας το δημοκρατικό προσωπείο. Στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, προς το παρόν, η σύγκρουση είναι κυρίως ρητορική. Αλλά εξίσου επικίνδυνη.

Όμως είναι και χρήσιμη. Γιατί μας βοηθά να διακρίνουμε ποιος είναι ποιος. Και τι εκπροσωπεί. Βοηθά και τους δικαστές να καταλάβουν ότι είναι οι προστάτες των δικαιωμάτων, οι θεματοφύλακες των θεσμών της φιλελεύθερης δημοκρατίας, οι εγγυητές του κράτους δικαίου. Και όχι μέρος του βαθέος κράτους.

Naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση