HomeHL-9Σε περίπτωση καταστροφικού σεισμού, θυμηθείτε τον … Ξενοκράτη!

Σε περίπτωση καταστροφικού σεισμού, θυμηθείτε τον … Ξενοκράτη!

Ο Μ. Παττακός μιλά για τον σχεδιασμό και το επίπεδο ετοιμότητας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναμφισβήτητα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και στην περίπτωση ενός ενδεχόμενου καταστροφικού σεισμού, πρόληψη είναι η σωστή ενημέρωση. Η Κρήτη ως ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή, είναι «υποψήφια» να βιώσει κάποτε έναν πολύ μεγάλο σεισμό, με απρόβλεπτες συνέπειες, κάτι που πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τόσο οι φορείς όσο και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες.

Η αφορμή δόθηκε από τον φονικό σεισμό της Κω, που ανησύχησε ιδιαίτερα και τους Κρητικούς, καθώς λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε προηγηθεί η δόνηση των 5,3 Ρίχτερ στη θάλασσα της Ιεράπετρας, ο οποίος ευτυχώς προκάλεσε μόνο αναστάτωση.

Έτσι, το ζήτημα που προκύπτει τώρα είναι το κατά πόσο γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση  – ο μη γένοιτο – ενός μεγάλου, καταστροφικού σεισμού.

seismos-hrakleio

Ενημερωτική εκστρατεία

Το cretapost μίλησε με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου τον κ. Μαρίνο Παττακό, ο οποίος διευκρίνισε πως στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το τι πρέπει να κάνουν αμέσως μετά τον πιθανό ισχυρότατο, καταστροφικό σεισμό που θα πλήξει το Ηράκλειο. Στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης» έχουν καταρτιστεί χάρτες με τα λεγόμενα «σημεία καταφυγής» στην πόλη του Ηρακλείου. Τους χώρους δηλαδή στους οποίους θα πρέπει οι πολίτες να μετακινηθούν άμεσα προκειμένου να διασφαλίσουν τη σωματική τους ακεραιότητα και να προστατευθούν από επαπειλούμενες καταρρεύσεις οικοδομημάτων και από τους ισχυρούς μετασεισμούς που συνήθως ακολουθούν. Οι χάρτες αυτοί, μαζί με συμβουλές και τηλέφωνα πρώτης ανάγκης θα συγκεντρωθούν σε ενημερωτικό φυλλάδιο που θα διανεμηθεί πιθανότατα μαζί με τους λογαριασμούς της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου, ώστε να φτάσουν σε όλα τα νοικοκυριά. Αυτό βεβαίως που οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν είναι να μελετήσουν προσεκτικά το ενημερωτικό υλικό και να γνωρίζουν από τώρα που θα βρουν καταφύγιο για τις πρώτες δύσκολες ώρες που η μεγάλη κρίση θα βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσο για τη συμπεριφορά των πολιτών τη στιγμή του σεισμού μια απλή πλοήγηση στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας είτε του Δήμου Ηρακλείου είτε του Υπουργείου Εσωτερικών, προσφέρει κατανοητές συμβουλές τις οποίες θα πρέπει να έχουμε την ψυχραιμία να θυμηθούμε και να ακολουθήσουμε.

Ο αντιδήμαρχος Μ. Παττακός.
Ο αντιδήμαρχος Μ. Παττακός.

«Όλα προβλέπονται στον “Ξενοκράτη”»

«Όλα όσα πρέπει να γίνουν αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό» μας εξηγεί ο κ. Παττακός «προβλέπονται στο σχέδιο “Ξενοκράτης” το οποίο βασίζεται σε ένα γενικό πλαίσιο κοινό για όλη την Ελλάδα με επιμέρους στοιχεία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Το σχέδιο αυτό τίθεται άμεσα σε εφαρμογή την ώρα του σεισμού και αφορά στην υλοποίηση των προβλεπόμενων οδηγιών για τη μετασεισμική διαχείριση της κρίσης που έχει προκύψει».

Κάθε πότε όμως γίνεται επικαιροποίηση του υφιστάμενου σχεδιασμού; Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου διευκρινίζει πως οι λίστες με τα σημεία καταφυγής των πολιτών ενημερώνονται – όπως προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός – κάθε δύο χρόνια, ενώ στο τέλος κάθε έτους επικαιροποιούνται τα μέρη του σχεδίου που αφορούν στην ετοιμότητα και την προετοιμασία των δημοτικών υπηρεσιών και των αρμόδιων δημόσιων φορέων. «Ενημερώνονται» μας λέει χαρακτηριστικά «τα μέσα, το προσωπικό και οι χώροι, έτσι καθένας γνωρίζει από τώρα πού πρέπει να πάει και τι πρέπει να κάνει. Στο σχέδιο έχουμε εντάξει, όλα τα διαθέσιμα μέσα του δήμου Ηρακλείου και όλο το μόνιμο προσωπικό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα μείνουν αναξιοποίητοι οι έκτακτοι υπάλληλοι, γιατί η γενική οδηγία που υπάρχει και αφορά όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον δήμο Ηρακλείου, συνολικά 1000 άτομα περίπου, είναι ότι την επόμενη στιγμή του καταστροφικού σεισμού όλοι θα πρέπει να παρουσιαστούν στις υπηρεσίες τους».

«Θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων»

Μεταξύ άλλων ο κ. Παττακός εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο δήμος Ηρακλείου, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο φυσικά όλοι απεύχονται, «θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και υπογραμμίζει «το ευτύχημα ήταν ότι παραλάβαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ένα σύγχρονο, λειτουργικό και καλά μελετημένο σχέδιο “Ξενοκράτης”, και οι επικαιροποιήσεις που κάνουμε όπως οφείλουμε, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις κρίσιμες καταστάσεις εάν προκύψουν».

Το πρώτο μέλημα των φορέων

Στην υποθετική περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού, το πρώτο μέλημα των τοπικών φορέων είναι η άμεση σύγκληση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, το οποίο συγκαλείται από τον δήμαρχο και λειτουργεί υπό τον γενικό συντονισμό του. Τόπος σύγκλησης του συντονιστικού έχει οριστεί το δημοτικό μέγαρο στη Λότζια, ενώ – διευκρινίζει ο κ. Παττακός – έχει προβλεφθεί η δημιουργία ακόμη και υπαίθριου, κινητού κέντρου επιχειρήσεων στην περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης του δημοτικού κτιρίου, για διάφορους λόγους. «Όπως γνωρίζετε» τονίζει «σε περίπτωση μεγάλου σεισμού το πρόβλημα των τηλεπικοινωνιών που είτε διακόπτονται είτε υπολειτουργούν είναι μείζονος σημασίας. Πρωταρχικός στόχος του κινητού κέντρου επιχειρήσεων είναι ακριβώς η διασφάλιση των τηλεπικοινωνιών μέσω δορυφορικών συστημάτων. Το Ηράκλειο από την περίοδο της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων είναι εφοδιασμένο με το σύστημα TETRA το οποίο σας διαβεβαιώ ότι βρίσκεται μονίμως σε λειτουργία, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί».

Ποια περιοχή του Ηρακλείου βρίσκεται στο «κόκκινο»;

Πέρα φυσικά από το επίπεδο ετοιμότητας των αρχών και την ψυχραιμία των πολιτών, για το Ηράκλειο που συχνά χαρακτηρίζεται ως «αυθαιρετούπολη», το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων. «Οι νεότερες οικοδομές» λέει ο κ. Παττακός «έχουν ανεγερθεί με βάση τους εκάστοτε αντισεισμικούς κανονισμούς. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα αυθαίρετα κτίσματα που χτίστηκαν προ 30 ή 40 χρόνια, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσουν τα κτίρια αυτά σε περίπτωση καταστροφικού σεισμού. Και φυσικά, το πιο ευάλωτο σημείο του Ηρακλείου είναι η παλιά πόλη, με τα πεπαλαιωμένα, ασυντήρητα, πολλές φορές και ετοιμόρροπα κτίρια που μεγεθύνουν το πρόβλημα».

Ελίνα Φαρσάρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση