HomeHL-SportsΛεωνίδας Λεουτσάκος: «Να αρχίσει το πρωτάθλημα με ομάδες που θα σταθούν οικονομικά…»

Λεωνίδας Λεουτσάκος: «Να αρχίσει το πρωτάθλημα με ομάδες που θα σταθούν οικονομικά…»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Ένωσης Β’ Εθνικής ζήτησε μεγαλύτερη ελαστικότητα στο θέμα των αδειοδοτήσεων

Δύσκολοι είναι οι καιροί για τις ομάδες της Β’ Εθνικής και ο Λεωνίδας Λεουτσάκος ευελπιστεί ότι στο νέο πρωτάθλημα θα μπορέσουν να πάρουν μέρος όσο το δυνατόν περισσότεροι σύλλογοι που θα βρίσκονται σε καλή κατάσταση οικονομικά.

«Η επιτυχία θα είναι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα με ομάδες που θα μπορούν οικονομικά να σταθούν, να πληρώνουν ΙΚΑ, Εφορία, παίκτες, να είναι ανταγωνιστικό και ο καλύτερος να ανεβαίνει. Να μην έχουμε θέματα προσφυγών και να μην έχουμε άλλα θέματα που δεν βοηθούν την κατηγορία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Β’ Εθνικής την Παρασκευή  στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ελαστικότητα στο θέμα της αδειοδότησης των ομάδων, λέγοντας σχετικά: «Δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αλλά ευελπιστώ πως σε δεύτερη φάση κάποιες ομάδες θα πάρουν άδεια. Ως 30 Ιουνίου δεν είχαν πληρώσει κάποια ποσά και τα πλήρωσαν 30 Ιουλίου π.χ. Δεν είναι πια τόσο τραγικό αν μια ομάδα πληρώσει 50 ή 100 χιλιάδες μετά από ένα μήνα να μην παίρνει άδεια. Ομάδες δηλαδή όπως ο Άρης, ο ΟΦΗ, ιστορικές. Έχουν δείξει ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Μην εξαντλούμε την αυστηρότητα.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες που έχουν δυνατότητα να ανέβουν και στη Σούπερ Λιγκ. Γιατί να μην πάρουν άδεια; Γιατί να μην πάρουν τα Τρίκαλα, που πήραν; Γιατί να μην πάρουν ο ΟΦΗ και ο Άρης; Οι άλλοι αν δείτε τα ποσά είναι αστεία. Δεν πρόλαβαν τις ημερομηνίες. Δεν μιλάμε ότι χρωστούν ένα και δύο εκατομμύρια».

Από εκεί και πέρα, είπε:

Για το ότι η διοργανώτρια πληρώνει αμαρτίες του παρελθόντος: «Δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Κάτσαμε, δυστυχώς, σε μία καρέκλα που είναι διαφορετικές οι εποχές. Έχουμε μνημόνια, τα νούμερα τις προηγούμενες εποχές ήταν εντελώς διαφορετικά. Τώρα έχουν αλλάξει άρδην και είναι πάρα πολύ δύσκολα».

Για το αν ισχύει ότι τα χρέη της ΕΠΑΕ παραμένουν σε αυτούς:«Είναι από τότε που ήταν ενιαία η ΕΠΑΕ. Έχει αναλάβει τη δέσμευση η Φούτμπολ Λιγκ και τα πληρώνει σε δόσεις. Η Σούπερ Λιγκ ήταν υποχρεωμένη να δίνει ένα ποσοστό για τις ανάγκες της Φούτμπολ Λιγκ, τα οποία από το 2002 και έπειτα δεν έχει δώσει τίποτα. Δεν είχε καμία βοήθεια από τη Σούπερ Λιγκ η Φούτμπολ Λιγκ. Τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσαν να κάτσουν σε ένα τραπέζι για να βρουν μία λύση και να βοηθηθούν. Αν δεν κοιτάξει τη Β’ Εθνική θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για όλους».

Για το αν πιστεύει ότι θα υπάρχει Β’ Εθνική τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο: «Ευελπιστώ πως ναι. Και οι πρόεδροι έχουν καταλάβει ότι τα οικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Πέρυσι δεν πήραν λεφτά λόγω εξυγίανσης, ώστε να ρίξουμε το κόστος της διοργανώτριας από 1,5 εκατ. στα 350 χιλιάρικα. Έχει γίνει μεγάλη δουλειά και σε αυτό τον τομέα. Υπάρχουν απολύσεις που έγιναν και δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ. Και από τις αποζημιώσεις και από τα χρήματά τους. Αν δεν καθόμασταν εμείς τον Σεπτέμβριο.

Προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε να μη χάσει ούτε ένας υπάλληλος ευρώ από την αποζημίωσή του. Ούτε διώξαμε κανέναν με τετράμηνες προειδοποιήσεις. Συζητήσαμε με το προσωπικό, κάποιοι ήθελαν να πάρουν τις αποζημιώσεις, γιατί βλεπαν ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα και για του χρόνου και για του παραχρόνου. Κατοχυρώθηκαν και πήραν τις αποζημιώσεις τους».

Για τις ρυθμίσεις που έχασαν ομάδες σε ΙΚΑ, Εφορία: «Φέτος οι πρόεδροι έκαναν μεγάλη βουτιά. Δεν πήραν ούτε ένα ευρώ. Πήγαν όλα στο προσωπικό και στις ανάγκες της διοργανώτριας. Φέτος ευελπιστούμε και είμαστε σε διαβουλεύσεις με την Πολιτεία ότι πρέπει να μπουν και οι δικές μας ομάδες στις 120 δόσεις. Λογικό δεν είναι; Στη Β’ Εθνική οι ομάδες δεν χρωστούν τρελά ποσά. Δεν είναι Σούπερ Λιγκ. Περισσότερα χρωστούν οι ομάδες που πέφτουν από τη Σούπερ Λιγκ παρά αυτές που είναι χρόνια στη Β’».

Για τους πολλούς φακέλους με «ύποπτα» ματς: «Τι αποδεικνύεται; Το είπα και στις συναντήσεις με την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ. Μόνο στην Ελλάδα γίνεται και στη Β’ Εθνική; Έχουμε τη Sportradar που βγάζει συνέχεια και μόλις πάνε στην ΕΕΑ αθωώνονται όλοι. Σπιλώνουμε ομάδες, προέδρους, ποδοσφαιριστές και στην ουσία δεν υπάρχει κατηγορία».

Για τους προέδρους κι αν πρέπει να είναι αυτοί που θα δίνουν το καλό παράδειγμα για να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα: «Αυτές είναι θεωρίες. Οι προτάσεις που έχω κάνει στον υπουργό και την ΕΠΟ είναι ότι πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες. Εσείς μπορείτε να πάτε αύριο και να πάρετε τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ; Πρόσφατα μια ομάδα (σ.σ. Αναγέννηση Καρδίτσας) μεταβιβάστηκε το 30% και άλλαξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Γι’ αυτό δεν είναι υπόλογη η Φούτμπολ Λιγκ. Μακάρι να μπορούσα εγώ να πω ότι δεν δίνω άδειες και να μη δώσω. Για να μπουν δικλείδες, να γίνει υγιές το πρωτάθλημα και να γίνει εξυγίανση»

Για το αν νιώθει ότι η Β’ Εθνική… παρακαλά τη Σούπερ Λιγκ να δώσει αυτά που υποχρεούται: «Εμείς να ξέρετε δεν παρακαλάμε κανέναν. Θα διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει και δικαιούμαστε να πάρουμε. Αν όχι, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να το έκαναν έτσι. Τώρα με εμένα αυτό δεν γίνεται».

Για τους περιορισμούς και για το γεγονός ότι δεν δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στους Έλληνες: «Αν με ρωτάτε σε προσωπικό επίπεδο, αυτής της άποψης είμαι. Θέλω να έχουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής οι Έλληνες παίκτες. Λόγω κρίσης πρέπει και ο Έλληνας να πληρώνεται από εδώ, να βοηθήσουμε κι εμείς λίγο. Αυτά είναι θέματα των αδειοδοτήσεων. Πρέπει να πριμοδοτήσουν τους Έλληνες που παίζουν στις μικρές κατηγορίες, στις μικρές Εθνικές. Να βοηθήσουν τον Έλληνα παίκτη».

Διαφήμιση
Διαφήμιση