HomeHL-HealthΝα πώς θα σας παίρνει γλυκά ο ύπνος μέσα στην καλοκαιρινή ζέστη

Να πώς θα σας παίρνει γλυκά ο ύπνος μέσα στην καλοκαιρινή ζέστη

Όταν η νύχτα μοιάζει καμίνι και το μάτι δεν κλείνει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ύπνος μέσα στη λάβρα του καλοκαιριού μόνο εύκολος δεν είναι και όσο κι αν αγαπάς τη ζέστη, ένα θεματάκι με τον ιδρώτα που σε κρατά ξάγρυπνο θα το έχεις.

Όταν μάλιστα οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυαστούν με την υγρασία, τότε το πράγμα φτάνει στο απροχώρητο.

Ο κλιματισμός είναι πάντα μια λύση, αν και δεν είναι για όλους, καθώς πολλοί παραπονιούνται για τις συνθήκες που δημιουργεί το air condition στην κρεβατοκάμαρα και δεν το θέλουν καθόλου.

Ψάχνοντας για «φυσικότερες» λύσεις, ο μετεωρολόγος Φίλιπ Έντεν προτείνει μια τεχνική που ξέρουμε καλά εμείς οι Μεσόγειοι. Όπως είπε στο BBC, «φροντίζω να κλείνω τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μην μπαίνει μέσα ο ήλιος. Και ανοίγω τα παράθυρα από κει που έχει σκιά, κρατώντας τα κλειστά εκεί που μπαίνει ο ήλιος. Κάτι που σημαίνει πως φέρνω γύρες μέσα στο σπίτι το μεσημέρι για να κλείσω τη μια πλευρά και να ανοίξω την άλλη».

Και δεν παραλείπει φυσικά να ανοίξει διάπλατα το παράθυρο της κρεβατοκάμαράς του καμιά ωρίτσα πριν πάει στο κρεβάτι του.

«Η πιο λογική επιλογή είναι η χρήση ανεμιστήρα», προτείνει αντιθέτως η καθηγήτρια αναπνευστικής φυσιολογίας στο Imperial College London, Μέρι Μορέλ: «Θα κάνει τον αέρα να κινείται γύρω από το σώμα σας και θα αυξήσει την πιθανότητα της εξάτμισης του ιδρώτα». Η ίδια πιστεύει πως η καλύτερη επιλογή σεντονιών για τον καύσωνα είναι τα λεπτά βαμβακερά παρά τα νάιλον, μιας και το βαμβάκι απορροφά τον ιδρώτα και αφήνει το σώμα στεγνότερο.

Άλλες τεχνικές για ξένοιαστο καλοκαιρινό ύπνο είναι το να κοιμάται κανείς γυμνός. Εδώ τα οφέλη δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τη ζέστη, αλλά και με τη συνολική υγεία μας, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η επιστήμη όταν μας είπε ότι όσοι κοιμούνται ολόγυμνοι τείνουν να είναι πιο υγιείς.

Άλλη πάλι έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Κρις Γουίντερ, έδειξε πως ο καλός και δροσερός υπνάκος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία του ανθρώπου, μην τον παίρνετε λοιπόν αψήφιστα. Στο πείραμά του, όσα υποκείμενα κοιμήθηκαν για μια περίοδο τεσσάρων μηνών σε πιο δροσερά δωμάτια (από την ομάδα ελέγχου) εμφάνισαν καλύτερο μεταβολισμό.

Όποιος κοιμάται άλλωστε μέσα στη ζέστη και τον ιδρώτα τείνει να δείχνει πιο γερασμένος. Δωμάτια με θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη αποτρέπουν το σώμα από το να ψύχεται φυσικά. Το σώμα μας εκκρίνει τη νύχτα την ορμόνη μελατονίνη, η οποία όταν δεν ρυθμίζει πάμπολλες βιολογικές διαδικασίες και δεν λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό, μας χαρίζει τη φρεσκάδα και τη νιότη.

Όποιος κοιμάται μέσα στο καμίνι, η μελατονίνη του δεν λειτουργεί καθόλου ικανοποιητικά…
newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση