HomeHL-9«Έρμαιο» πορτοφολάδων και παράνομων εμπόρων η λαϊκή

«Έρμαιο» πορτοφολάδων και παράνομων εμπόρων η λαϊκή

Καμία αστυνόμευση για τη μεγαλύτερη αγορά της Κρήτης – Τι λένε οι έμποροι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λαϊκή αγορά της Πέμπτης, στο οικόπεδο Λυδάκη, σε ώρα αιχμής. Ένα πολύχρωμο, πολύβουο ζωντανό πανηγύρι, που εδώ και χρόνια έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των Ηρακλειωτών αλλά και τουριστική ατραξιόν για τους αλλοδαπούς επισκέπτες.

Πλήθος κόσμου συνωθείται για τα απαραίτητα του καθημερινού τραπεζιού, αναζητώντας παράλληλα οικονομικές λύσεις σε ρουχισμό, υπόδηση, λευκά είδη, αναλώσιμα του νοικοκυριού και πολλά άλλα. Στο Ηράκλειο της κρίσης, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν αποκλειστικά και μόνο τη λαϊκή αγορά για την προμήθεια των αγαθών που θα καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους, μολονότι – όπως λένε οι έμποροι – η καταναλωτική κίνηση έχει περιοριστεί και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό.

laikh-pateles-1

Η λαϊκή είναι ένας τόπος συνωστισμού και αναπόφευκτα υφίσταται καθημερινά τα προβλήματα που προκαλούνται σε κάθε μέρος όπου συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος. Μικροαπατεώνες, πορτοφολάδες, επαίτες, εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις και κυρίως την «αφοσίωση» των πελατών στα ψώνια τους, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλά κρούσματα κλοπών και γενικότερα παραβατικών συμπεριφορών, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε επίβλεψη. Σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα λειτουργικά προβλήματα της λαϊκής αγοράς των Πατελών, του μεγαλύτερου υπαίθριου παζαριού της Κρήτης, είναι η έλλειψη της αστυνόμευσης.

Μαρτυρίες και περιστατικά

Το cretapost βρέθηκε στη Λαϊκή Αγορά της Πέμπτης, καταγράφοντας μαρτυρίες εμπόρων για όλα όσα βλέπουν να γίνονται σχεδόν καθημερινά στον χώρο της δουλειάς τους…

Μία από τις εμπόρους έχει στήσει την επιμελημένη προθήκη της με αρτοσκευάσματα και ψωμιά και παραπονιέται για τους παράνομους πωλητές που εκμεταλλεύονται τη λειτουργία της αγοράς και την άγνοια των καταναλωτών:

«Από τότε που πέθανε ο άντρας μου» μας λέει «έχω αναλάβει μόνη μου τον πάγκο μας στη λαϊκή. Όμως συχνά, εμφανίζεται μια γυναίκα, χωρίς πάγκο φυσικά, χωρίς ταμειακή μηχανή, και περιφέρεται πουλώντας παράνομα κουλούρια. Οι πελάτες δεν μπορούν να το ξέρουν ότι αυτή είναι παράνομη. Αν υπήρχε αστυνόμευση αυτό δεν θα γινόταν ποτέ…».

Άλλος έμπορος που ασχολείται με την πώληση γυναικείων ρούχων εξηγεί γιατί είναι καλύτερα τα ρούχα να είναι αναρτημένα στις κρεμάστρες και όχι να βρίσκονται σωρηδόν πάνω στους πάγκους:

«Τη στιγμή που οι πελάτισσες ψάχνουν σκυμμένες στους πάγκους το κατάλληλο νούμερο του ρούχου, συνήθως δεν έχουν την προσοχή τους στην τσάντα τους που είναι εκτεθειμένη. Δεκάδες φορές έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών όπου η πελάτισσα μας έντρομη τη στιγμή που θέλει να πληρώσει διαπιστώνει ότι το πορτοφόλι της έχει κάνει … φτερά μέσα από την τσάντα χωρίς να το πάρει χαμπάρι. Έχει υπάρξει και περιστατικό με ηλικιωμένη γυναίκα που της άρπαξαν χωρίς να το αντιληφθεί ολόκληρο το καρότσι με τα ψώνια της εβδομάδας».

«Η παρουσία των δημοτικών αστυνομικών δρούσε ανασχετικά»

Σύμφωνα με τον νόμο διευκρινίζουν οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των παραγωγών στη λαϊκή αγορά μιλώντας στο cretapost, υπεύθυνος φορέας για την αστυνόμευση είναι η Δημοτική Αστυνομία και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει η συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως για παράδειγμα στα παζάρια των Μοιρών και του Τυμπακίου, περιπολίες τις ώρες λειτουργίας της αγοράς πραγματοποιούν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Στο Ηράκλειο όμως, η δραματική συρρίκνωση του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας και οι περιπέτειες με την κατάργηση και την επανασύστασή της άφησαν χωρίς έλεγχο τη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά του νησιού.

«Όλοι αυτοί, οι πορτοφολάδες, οι εφαψίες, οι παράνομοι πωλητές» μας λένε «δεν θα μπορούσαν αβασάνιστα να κάνουν όλα όσα κάνουν, αν έβλεπαν μπροστά τους ένστολους, είτε της δημοτικής αστυνομίας, είτε της ΕΛ.ΑΣ, να περιπολούν».

Ο πρόεδρος των εμπόρων λαϊκών αγορών και πλανόδιων μεταπωλητών νομού Ηρακλείου, ο  κ. Γιώργος Μπαχλιτζανάκης, λέει στο cretapost χαρακτηριστικά:

«Συχνά αναγκαζόμαστε εμείς οι ίδιοι να αναλαμβάνουμε τη λειτουργία της αστυνόμευσης, γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε και τους πελάτες μας και τους συναδέλφους μας. Το ζήτημα αυτό είναι ένα σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα. Με τον δήμο και τη Δημοτική Αστυνομία έχουμε καλή συνεργασία, και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να μας διατεθεί. Όμως τα περιστατικά, κυρίως με τις κλοπές και το παραεμπόριο είναι συχνά κι εμείς πολύ συχνά βρισκόμαστε μάρτυρες σε δικαστήρια για συμβάντα που έγιναν στον χώρο της λαϊκής. Έχουμε πιάσει κλέφτες, έχουμε κυνηγήσει ΄΄ άρρωστους ΄΄ που ενόχλησαν γυναίκες και κοριτσάκια μέσα στο συνωστισμό. Αυτό δηλαδή που προσπαθούμε είναι να διαφυλάξουμε τους πελάτες μας, τους οποίους λίγο πολύ τους γνωρίζουμε και προσωπικά. Επειδή η θέση μας σε κάθε λαϊκή είναι σταθερή, ξέρουμε τους γείτονες μας όπως μας γνωρίζουν κι εκείνοι και γνωρίζουμε επίσης ποιοι μας προτιμούν για τις αγορές τους».

Ο κ. Γιώργος Μπαχλιτζανάκης
Ο κ. Γιώργος Μπαχλιτζανάκης

«Το σημαντικό είναι να προσέχουμε»

Τι πρέπει όμως να κάνουν οι καταναλωτές για να προστατευθούν; «Το σημαντικότερο» λέει ο κ. Μπαχλιτζανάκης «είναι να προσέχουν. Να έχουν στο μυαλό τους ότι βρίσκονται σε έναν χώρο με συνωστισμό και να λαμβάνουν τα μέτρα που θα έπαιρναν αν θα βρίσκονται για παράδειγμα σε ένα γεμάτο λεωφορείο. Ειδικά οι γυναίκες θα πρέπει να φέρνουν τις τσάντες τους μπροστά τους, να τις κλείνουν καλά και να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης».

Τα πιο ευάλωτα «θύματα» των επιτηδείων είναι οι τουρίστες. Κάθε φορά τους καλοκαιρινούς μήνες, επισκέπτονται τη λαϊκή πολλοί ξένοι επισκέπτες και γκρουπ στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ του Σωματείου των εμπόρων της λαϊκής αγοράς και συνολικά 12 τουριστικών γραφείων του Ηρακλείου.

«Και μόνο η θέα δύο ένστολων που κυκλοφορούν στη λαϊκή και μπορούν να επέμβουν άμεσα αν χρειαστεί θα περιόριζε σημαντικά τα κρούσματα της μικροπαραβατικότητας του συνωστισμού», υπογραμμίζει.

Μεγάλη «πληγή» το παραεμπόριο

Ο κ. Παντελής Γαλάτας, πρόεδρος του σωματείου εμπόρων αγροτικών προϊόντων, επισημαίνει με έμφαση το μέγεθος του προβλήματος που αποτελούν οι παράνομοι πωλητές. «Επειδή δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση» λέει «έρχονται διάφοροι που καταλαμβάνουν θέσεις έξω από τη λαϊκή, και πουλούν τα προϊόντα τους παράνομα, χωρίς να έχουν άδειες, χωρίς ταμειακές μηχανές, χωρίς ελέγχους ποιότητας. Στον δικό μας τον κλάδο το παραεμπόριο είναι μεγάλο πλήγμα, γιατί όλοι αυτοί μας κάνουν ζημιά. Λόγω κρίσης η δουλειά έχει πέσει κατά 50% και με τους παράνομους η κατάσταση δυσκολεύει για μας ακόμη περισσότερο».

Ο κ. Παντελής Γαλάτας
Ο κ. Παντελής Γαλάτας

Ελίνα Φαρσάρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση