HomeHL-WorldΤο νέο δόγμα Τραμπ: Η κατάργηση του Obamacare περνά από το στομάχι

Το νέο δόγμα Τραμπ: Η κατάργηση του Obamacare περνά από το στομάχι

«Πρόσκληση σε γεύμα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρόσκληση σε γεύμα στους Γερουσιαστές της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας έστειλε ο πρόεδρος Τραμπ σε μια προσπάθεια να κάμψει την αντίσταση ορισμένων και να ψηφίσουν τελικά την κατάργηση του κακού του δαίμονα: του Οbamacare.

Στην τελευταία απόπειρα να περάσει από τη Γερουσία το νομοσχέδιο που καταργεί το σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης του τέως προέδρου Ομπάμα, ο Τραμπ είδε άλλους δύο γερουσιαστές να κάνουν νερά. Συνολικά είναι τέσσερις οι διαφωνούντες.

Στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν οριακή πλειοψηφία: 52 έδρες επί συνόλου 100. Αυτή τη στιγμή ο Λευκός Οίκος έχει εξασφαλίσει 48 ψήφους. Στο χειρότερο σενάριο ο πρόεδρος μπορεί να ελπίζει σε ισοπαλία 50-50, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενεργοποιείται η ψήφος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Μετά την αποτυχία, ο Τραμπ έπιασε το Twitter: Προανήγγειλε ένα «θαυμάσιο σχέδιο περίθαλψης» και κάλεσε Κογκρέσο και Αμερικανούς να… «μείνουν συντονισμένοι».

Το Obamacare, η πιο φιλόδοξη μεταρρύθμιση στο αμερικανικό σύστημα περίθαλψης, είχε γίνει ήδη από την ψήφισή του στην πρώτη θητεία Ομπάμα κόκκινο πανί για τη συντηρητικότερη πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών.

Από τότε όμως που υπογράφηκε το 2010, έχει αποδειχθεί νομοθετικά «πολύ σκληρό για να πεθάνει».

Σε μια τελευταία απόπειρα να κάμψει τις αντιστάσεις εντός των Ρεπουμπλικάνων, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στο Σώμα υποσχέθηκε μεταβατική περίοδο δύο ετών, έως ότου τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα περίθαλψης.

Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καμία διάθεση να συνεργαστούν με τους Ρεπουμπλικάνους στη βάση της κατάργησης του νόμου Ομπάμα. Αντίθετα, αναγνωρίζουν ατέλειες και συμφωνούν να εργαστούν για να τις λύσουν. Έως εκεί.
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση