HomeHL-WorldΓαλλία: Ο Ζαν Μαρί Λεπέν θα δικαστεί για την «φουρνησιά» των Εβραίων

Γαλλία: Ο Ζαν Μαρί Λεπέν θα δικαστεί για την «φουρνησιά» των Εβραίων

Ακροδεξιός πολιτικός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο επίτιμος πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο θα δικαστεί για τις δηλώσεις του περί «φουρνησιάς» των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα από τους ναζί, για «πρόκληση ρατσιστικού μίσους».

Οι δηλώσεις του ακροδεξιού πολιτικού έγιναν το 2014. Ο Λεπέν επιτέθηκε σε καλλιτέχνες όπως η Μαντόνα, ο Γκι Μπεντός και ο Πατρίκ Μπρουέλ που κάνουν δηλώσεις εναντίον του Εθνικού Μετώπου. Αναφερόμενος μάλιστα στον γάλλο ηθοποιό Πατρίκ Μπρουέλ, εβραϊκής καταγωγής, δήλωσε, γελώντας: «Κοιτάξτε, μπορούμε να κάνουμε μια φουρνησιά την επόμενη φορά!», υπανισσόμενος ότι οι θάλαμοι αερίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μπορούν να ξαναρχίσουν.

Μαζί με τον Λεπέν θα δικαστεί και ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος, Jean-François Jalkh, γιατί είναι διευθυντής του σάιτ του Εθνικού Μετώπου και είχε αναρτήσει εκεί το επίμαχο βίντεο με τις ρατσιστικές δηλώσεις.

Ο δικηγόρος του Λεπέν χαρακτηρίζει υπερβολικές τις κατηγορίες, ενώ ο ίδιος ο Λεπέν τις αρνείται. «Η λέξη «φουρνησιά που χρησιμοποίησα δεν έχει φυσικά καμία αντισημιτική χροιά, εκτός ίσως για τους πολιτικούς εχθρούς μου και για τους ηλίθιους», έχει δηλώσει.

Αυτή η φράση είχε προκαλέσει σάλο στη Γαλλία και είχε αναγκάσει ακόμη και την κόρη του Μαρίν Λεπέν να τις χαρακτηρίσει «πολιτικό λάθος». Ο σύντροφός της και αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος τις αποκάλεσε «ανόητες πολιτικά και απαράδεκτες».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση