HomeHL-9«Πρώτη» η Κρήτη στις φορολογικές παραβάσεις τον Ιούλιο

«Πρώτη» η Κρήτη στις φορολογικές παραβάσεις τον Ιούλιο

Τρομάζουν ακόμα και τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρομάζουν ακόμη και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου το ποσοστό παραβατικότητας έσπασε το «φράγμα» του 70%, αναγκάζοντας τη φορολογική διοίκηση να εντείνει τις ελεγκτικές προσπάθειες στέλνοντας περισσότερα κλιμάκια στις νησιωτικές περιοχές. Αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι τα 48ωρα «λουκέτα», τα οποία ξεπερνούν τα 140, αλλά και τα νέα υψηλότερα πρόστιμα δεν τρομάζουν τους ελεγχομένους, που συνεχίζουν να ρισκάρουν ακόμη, ενώ η εφορία είχε εντοπίσει πριν από δύο ή τρεις μήνες παραβάσεις στις ίδιες επιχειρήσεις. Συνεχίζουν την ίδια πρακτική και τα 48ωρα «λουκέτα» γίνονται 96 ώρες, καθώς πρόκειται για δεύτερη παράβαση εντός του ίδιους έτους ή του επόμενου. Από τους συνολικά 270 ελέγχους της ΥΕΔΔΕ (μικρό ΣΔΟΕ) κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η παραβατικότητα στην Αττική φτάνει στο 73%, στο Ηράκλειο Κρήτης 77,5%, στην Πάτρα 50%, στη Θεσσαλονίκη 61%.

Η ευρηματικότητα των επιχειρηματιών είναι εντυπωσιακή, αλλά σε αυτό που εστιάζουν είναι στην έκδοση αποδείξεων, καθώς οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ τίθενται εν αμφιβόλω εξαιτίας της διόγκωσης της φοροδιαφυγής. Μπορεί η περίπτωση στο Γαϊδουρονήσι της Κρήτης –με την καντίνα που λειτουργούσε χωρίς άδεια και με «μαϊμού» ταμειακές μηχανές– να ξεφεύγει από τα συνήθη ευρήματα του ελέγχου, ωστόσο υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις που πραγματικά εντυπωσιάζουν τους ελεγκτές. Για παράδειγμα, εντοπίστηκε ταβέρνα η οποία είχε «διπλούς» καταλόγους. Έναν με ΦΠΑ και έναν χωρίς. Η ερώτηση στους πελάτες ήταν «εάν θέλουν κατάλογο με όλες τις επισημότητες ή τον δεύτερο με τις καλές… συνταγές».

Όπως αναφέρει στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, «στόχος είναι να συμμορφωθούν όλες οι επιχειρήσεις που σήμερα δεν εκδίδουν αποδείξεις. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε με την παρουσία μας στα νησιά αλλά και γενικότερα στους τουριστικούς προορισμούς. Δεν επιθυμούμε να δείξουμε ότι κάναμε τόσους ελέγχους και βρήκαμε τόσους χιλιάδες φοροφυγάδες. Το αντίθετο επιθυμούμε. Να γίνονται πολλοί έλεγχοι και τα ποσοστά παραβατικότητας να μην ξεπερνούν το 10%».

Μισθολόγιο και αξιολόγηση

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προσωπικού κυρίως των ελεγκτών, με στόχο να διαπιστωθεί ποιοι είναι ικανοί και συνεχίζουν στο ίδιο πόστο και ποιοι θα μετατεθούν σε άλλες θέσεις, καθώς απολύσεις δεν προβλέπονται ακόμη και εάν κάποιοι δεν είναι χρήσιμοι για την υπηρεσία.

Ταυτόχρονα, με την αξιολόγηση επιχειρείται η δημιουργία του μισθολογίου των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ. Πρόθεση του Γ. Πιτσιλή είναι να υπάρξουν ειδικές αμοιβές για όσους βρίσκονται σε ειδικές θέσεις ή θέσεις ευθύνης π.χ. μεγάλα ελεγκτικά κέντρα ή κεντρικές εφορίες, ενώ, όπως ισχύει στο υπόλοιπο Δημόσιο, οι μισθοί δεν θα συναρτώνται αυτομάτως από τη βαθμολογική εξέλιξη. Αυτό που ξεκαθαρίζουν από το επιτελείο του Γ. Πιτσιλή είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις μισθών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί από τις περικοπές δαπανών ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ να αυξηθούν οι μισθοί των νεοεισερχομένων στην υπηρεσία, που σήμερα λαμβάνουν 720 ευρώ.
kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση