HomeHL-EconomyReuters: Η ΕΚΤ προτιμά να μην ανακοινώσει ημερομηνία λήξης του QE

Reuters: Η ΕΚΤ προτιμά να μην ανακοινώσει ημερομηνία λήξης του QE

Επιθυμεί να διατηρήσει την ευελιξία της σε περίπτωση επιδείνωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτιμά να μην ανακοινώσει μία ημερομηνία λήξης για το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων (QE), ώστε να διατηρήσει την ευελιξία της σε περίπτωση που οι προοπτικές επιδεινωθούν, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση της συζήτησης.

Με το να μην ανακοινώσει πότε οι αγορές ομολόγων θα μηδενισθούν, η ΕΚΤ ελπίζει ότι θα στείλει το μήνυμα πως δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία του QE και πως οι όποιες αλλαγές θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία, με ιδιαίτερη έμφαση στους μισθούς, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η έξοδος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) από το δικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2014 θα είναι πιθανόν ένας οδηγός για την ΕΚΤ, σημείωσαν οι πηγές, σημειώνοντας την απροθυμία της Fed να ανακοινώσει δημόσια έναν στόχο για την ημερομηνία λήξης του προγράμματός της.

«Η Fed έχει κάνει την πιο επιτυχημένη έξοδο, επομένως είναι το παράδειγμα που πρέπει να μελετήσουμε. Το σημαντικό είναι να μη δεσμεύεσαι εκ των προτέρων και να προχωράς πολύ σταδιακά», δήλωσε μία πηγή.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προκάλεσε σοκ στις αγορές στις αρχές του μήνα, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανές αλλαγές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό έκανε τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για την επόμενη κίνηση της τράπεζας, η οποία αναμένεται στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 7 Σεπτεμβρίου. Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει, επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Οι μισοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Reuters, αναμένουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων (μία διαδικασία που είναι γνωστή ως tapering), ενώ το ένα τέταρτο προβλέπει μία εφάπαξ μείωση και το υπόλοιπο ένα τέταρτο δεν αναμένει καμία αλλαγή.

Έως τώρα, η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι το QE θα τρέξει έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2017 (με μηνιαίες αγορές 60 δισ. ευρώ) «ή και περισσότερο, εάν είναι αναγκαίο» και ότι θα υπάρξει μία φάση μείωσης του προγράμματος στη συνέχεια.

Η μεγαλύτερη πρόκληση μπορεί να είναι να πεισθούν οι αγορές ότι το tapering θα μπορεί να αλλάξει, αφού έχει ήδη αρχίσει.

Η Fed είχε τονίσει ότι δεν υπήρχε καταληκτική ημερομηνία στις αγορές ομολόγων της, αλλά μείωνε τις αγορές της κατά 10 δισ. δολάρια σε κάθε συνεδρίασή της, δημιουργώντας την αίσθηση ότι κινείται σε μία προκαθορισμένη πορεία.

Ειδικότερα, η Fed ανακοίνωσε την πρώτη μείωση τον Δεκέμβριο του 2013 και τερμάτισε τις αγορές ομολόγων τον Οκτώβριο του 2014. Οι αξιωματούχοι της απέφευγαν τη συζήτηση για την ημερομηνία λήξης του προγράμματος σε όλη τη διαδικασία του tapering, παρά το ότι οι αγορές είχαν καταλάβει σωστά τις προθέσεις της, όπως αποδείχθηκε.

Οι πηγές δήλωσαν ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις και η συζήτηση παραμένει ανοικτή, με τις νέες (μακροοικονομικές) προβλέψεις του επιτελείου της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να αναμένεται να αποτελέσουν βασικό στοιχεία του παζλ.
tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση