HomeHL-9Ξεκινάει η κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου

Ξεκινάει η κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου

Υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου, παρουσία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, καθώς και εκπροσώπων της σχολικής κοινότητας, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του νέου κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα στον τομέα της σχολικής στέγης στο Μαλεβίζι, προϋπολογισμού μαζί με την αγορά του οικοπέδου 4.500.000 € περίπου, που μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

gazi3

Το νέο, βιοκλιματικό τριώροφο δημοτικό σχολείο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, θα έχει δυναμικότητα 300 μαθητών, θα περιλαμβάνει 13 αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρο φαγητού, γραφεία διδασκόντων, ιατρείο, γυμναστήριο και 4 αίθουσες εργαστηρίων (φυσικών επιστημών, αισθητικής αγωγής, πληροφορικής και ξένων γλωσσών), ενώ στο περιβάλλοντα χώρο θα κατασκευαστεί γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σχολείο που καλύπτει όλους τους κανονισμούς προσβασιμότητας, ενσωματώνει σ’ ένα κτιριακό συγκρότημα όλες τις σχολικές δραστηριότητες (που σήμερα καλύπτονται σε δυο διαφορετικά κτίρια) και ενισχύει ουσιαστικά το αίσθημα συνοχής της μαθητικής κοινότητας. Η ανέγερσή του θα γίνει σε οικόπεδο 3.000 τ.μ. περίπου στην οδό Ελευθερίας αρ. 49, το οποίο έχει αγοραστεί από τον Δήμο Μαλεβιζίου με ίδια έσοδα και με την μερική οικονομική στήριξη και της Περιφέρειας Κρήτης.

gazi2

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαριστώντας τον Δήμαρχο και όλα τα στελέχη του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας για την άριστη συνεργασία που είχαν για την προετοιμασία του σημαντικού για την δημόσια εκπαίδευση έργου, εξέφρασε την ικανοποίηση του δηλώνοντας: «Ένα ακόμη σχολείο στη Κρήτη, είναι ένα από τα 10 σχολεία τα οποία έχουν εγκριθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί έγινε η δημοπράτηση, αναλαμβάνει ο ανάδοχος και εκτιμώ ότι σε 1,5 χρόνο θα είναι έτοιμο για να μπουν 300 παιδιά σε μια περιοχή που έχει μεγάλο πρόβλημα σχολικής στέγης. Εμείς με τη συνεργασία που έχουμε με το δήμο, όπως άλλωστε με όλους τους δήμους της Κρήτης, θέλουμε να υπάρχουν έτοιμες μελέτες για να μπορούμε να εντάξουμε όλα τα σχολεία για τα οποία έχουν προετοιμαστεί μελέτες ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση είτε μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος είτε από Εθνικούς πόρους.

Κάνω έκκληση σε όλους τους δήμους της Κρήτης, στους Δημάρχους, να προετοιμάσουν τα έργα, να πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε προγράμματα, ειδικά για τη σχολική στέγη και είμαι σίγουρος και βέβαιος ότι θα βρεθούν οι πόροι για να τα υλοποιήσουμε».

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Ένα ακόμα πολύ σημαντικό έργο σχολικής στέγης για την πρωτεύουσα του Δήμου μα, το Γάζι, αρχίζει να υλοποιείται. Ο ανάδοχος θα εγκατασταθεί άμεσα και με την στενή παρακολούθηση των υπηρεσιών μας, θα έχουμε στον συντομότερο δυνατό χρόνο ένα ακόμα άριστο βιοκλιματικό σχολικό κτίριο για τους μικρούς μαθητές της πόλης μας. Μετά το Βιοκλιματικό Λύκειο Γαζίου, το πρώην αθλητικό σχολείο που επαναλειτουργήσαμε, τις προσθήκες αρκετών αιθουσών, τα νέα νηπιαγωγεία της Αγίας Μαρίνας, κλπ, με το νέο αυτό δημοτικό σχολείο, λύνουμε το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.

Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την πολύτιμη βοήθεια και καθοριστική του συμμετοχή και σε αυτό το έργο. Ο Περιφερειάρχης βρίσκεται δίπλα μας και η συμβολή του είναι πολύπλευρη και πολύτιμη.

Να ευχαριστήσω επίσης όλα τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, τους συνεργάτες μου απ’ όλες τις υπηρεσίες του Δήμου μας, τους Αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών Άρη Σαλούστρο και Παιδείας Μ. Παπαδομανωλάκη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Χ. Κουτσογιάννη, την αρχιτέκτονα μηχανικό Έρρ. Ζαχαριαδάκη η οποία εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη, καθώς και τον πολιτικό μηχανικό Γ. Σαλούστρο ο οποίος αφιλοκερδώς εκπόνησε την στατική μελέτη του κτιρίου».

Από τις χαρακτηριστικές στιγμές της διαδικασίας, ένα στυλό που δώρισε στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη η κόρη του Προέδρου της Τ.Κ. Γαζίου Γιάννη Κοτσιφού και μαθήτρια του δημοτικού σχολείου Ιωάννα, με την ευχή να υπογράψει πολλές συμβάσεις σχολικών κτιρίων. Μαζί με το στυλό, η μικρή δώρισε στον Περιφερειάρχη Κρήτης και μια ατζέντα με ένα «αίτημα» για δημιουργία μιας ακόμα παιδικής χαράς στο Γάζι, με τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη να δεσμεύεται να το εξετάσει άμεσα, με την συνεργασία και των υπηρεσιών του Δήμου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση