HomeHL-Culture“Ταξιδεύοντας… Αγγλία” στο Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου

“Ταξιδεύοντας… Αγγλία” στο Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου

Συνεχίζονται οι διοργανώσεις του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεργασία επί ίσοις όροις , σχεδιασμός και διοργάνωση θεματικών εκθέσεων, υποστήριξη ερευνητών που μελετούν τους δύο σπουδαίους συγγραφείς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η αδελφοποίηση των Μουσείων Νίκου Καζαντζάκη και Ουίλιαμ Σαίξπηρ που υπεγράφη χθες το απόγευμα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στο Μουσείο στη Μυρτιά.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα με χρώμα Ελλάδας και Αγγλίας, ο πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη Μιχάλης Ταρουδάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «θα συνεχίσουμε να κρατάμε άσβεστη τη φλόγα που ξεπηδούσε από την ψυχή των δύο ανδρών, να ανταλλάσουμε σκέψεις, ιδέες, δημιουργίες, όπως θα έκαναν ο Σαίξπηρ με τον Καζαντζάκη αν ζούσαν την ίδια εποχή ενώ η αδελφοποίηση αυτή θα θυμίζει στις επόμενες γενιές ότι δύο μεγάλοι στοχαστές ζουν στον πνευματικό παράδεισο χέρι με χέρι, ανήσυχοι όπως και στην επίγεια ζωή τους».

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος της γενέτειρας του Σαίξπηρ Δρ. Diana Owen ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Οργανισμοί όπως το Μουσείο Σαίξπηρ και το Μουσείο Καζαντζάκη ενθαρρύνουν τον διάλογο, κεντρίζουν τη σκέψη και τη διάθεσή μας για μάθηση και περισυλλογή και αποτελούν απαραίτητα κοινωνικά θεμέλια, βοηθώντας το κοινό να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του και τη θέση του σ’ αυτόν».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Δήμου Αρχανών-Αστερουσιών Μανόλης Κοκοσάλης και ο πρώην πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη Στέλιος Ματζαμπετάκης. Τον λόγο πήραν επίσης η κα Λόλα Σπετσιώτη, μέλος της Ομάδας του Μουσείου Σαίξπηρ, η διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου ενώ συντόνισε η διευθύντρια του Μουσείου Βαρβάρα Τσάκα. Μετά την τελετή της υπογραφής ακολούθησε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων για να ολοκληρωθεί η δεύτερη μέρα των Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας…Αγγλία» με συναυλία του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση στην κατάμεστη πλατεία του χωριού ενώ η παράσταση «Όταν ο Καζαντζάκης συνάντησε τον Σαίξπηρ» στο αλσύλλιο της Μυρτιάς, μάγεψε και καθήλωσε τους επισκέπτες.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14.7.2017 / ΜΥΡΤΙΑ

Με συναυλία παραδοσιακής μουσικής από τη Σκωτία, τη Νορθουμβρία και την Κρήτη, παράσταση για τα έξι φύλα που κατέκτησαν την Αγγλία, παράλληλες εκδηλώσεις και την παιδική ζώνη συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Πιο αναλυτικά:

Συναυλία παραδοσιακής βρετανικής και ελληνικής μουσικής

-21.00-22.15 Πλατεία Καζαντζάκη

Παραδοσιακή μουσική με ασκαύλους (bag-pipes: ασκο-μαντούρες) από το Ηνωμένο Βασίλειο και από την Ελλάδα με τους: Φιν Μουρ (γκάιντες), Σάρα Χόι (βιολί), Γιώργο Ζαχαριουδάκη και Περικλή Σχινά (ασκομαντούρες κ.ά.).

Με κοινή αφετηρία τους ασκαύλους, δύο ντουέτα τοπικής παραδοσιακής μουσικής συναντιούνται για πρώτη φορά και παρουσιάζουν σκοπούς και χορούς από τη Σκωτία και τη Νορθουμβρία (σύνορα Αγγλίας με Σκωτία) και από την Κρήτη.

-Της συναυλίας θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση με θέμα «Οι άσκαυλοι στην Ελλάδα και στα βρετανικά νησιά» από τον Περικλή Σχινά, Δρ. Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ.

-Θα ακολουθήσει καντάδα στα σοκάκια του χωριού.

-Τα έξι κύματα

22.30-23.30 Πλατεία Καζαντζάκη: Αντλώντας έμπνευση από το ταξιδιωτικό έργο του Καζαντζάκη για την Αγγλία, καθώς και από άλλα ταξιδιωτικά κείμενα του συγγραφέα, ο χορογράφος Κωνσταντίνος Τσακιρέλης συνεργάζεται με μια ομάδα οκτώ ερμηνευτών σε μια παράσταση με κεντρικό άξονα τα έξι φύλα που κατέκτησαν διαδοχικά τη Βρετανία. Ερμηνευτές: Θεοδώρα Κοκκινίδη, Μάνος Κοκκινίδης, Αντώνης Περαντωνάκης, Χρόνης Σαπουντζάκης, Αργυρώ Σμαραγδάκη, Αννέτα Στάχταρη, Βικτωρία Στρατάκη, Δανάη Τζίμα

Σύλληψη ιδέας, σκηνοθεσία, εικαστική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης

Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης σε συνεργασία με τη Βικτωρία Στρατάκη. Έρευνα, επιμέλεια κειμένων: Στέλλα Μαλλιαράκη. Ζωγραφική σκηνικών αντικειμένων: Κωστής Κυριακάκης. Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

-«Ο Σαίξπηρ διαβάζει Σαίξπηρ»

Παρασκευή 14/7, Σάββατο 15/7, Κυριακή 16/7. Ερμηνεία: Πέτρος Μαυροματίδης. Κοστούμι: Γιάννης Μετζικώφ.

-«Shakespeare on the Road»

Παρασκευή 14/7, Κυριακή 16/7. Επιμέλεια δράσης: Πέτρος Μαυροματίδης

Ερμηνεύουν: Στέφανος-Μάριος Τσιφάς, Sonja Ristivojevic, Χάρης Σουλτάτος, Ελένη Στυλιανάκη. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ.

-…στην πράσινη ακίντυνη ζούγκλα με τις γαλάζιες φωλιές: Συμμετοχική performance: Παρασκευή 14/7, Σάββατο 15/7, Κυριακή 16/7:  18.30-20.30. Σύλληψη – επιμέλεια – ερμηνεία: Βίκη Χρηστάκη. Στόχος της performance είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού ενδοσκόπησης αλλά και επικοινωνίας ανάμεσα στον επισκέπτη, την καλλιτέχνιδα και τις λέξεις του Καζαντζάκη.

Παιδική ζώνη: Καθημερινά στη Μυρτιά 6μ.μ.-8μ.μ. ο μικροί επισκέπτες θα «ταξιδέψουν» στην Αγγλία του Καζαντζάκη μέσα από ευφάνταστα παιχνίδια, κατασκευές, εκπαιδευτικά προγράμματα και εξερευνήσεις!

Διαφήμιση
Διαφήμιση