HomeHL-GreeceΜεγάλη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς -Λευκίμης -Σουφλίου

Μεγάλη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς -Λευκίμης -Σουφλίου

Ολονύχτια μάχη της Πυροσβεστικής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις Έβρου και Ροδόπης με τις «καιόμενες βάτους» στην αγροτοδασική περιοχή της Λευκίμης του Δήμου Σουφλίου.

Επικεφαλής της κατάσβεσης ήταν ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών αρχιπύραρχος Ναθαναήλ Ρήγα, ενώ συνέδραμε και ο στρατός της περιοχής.

Περιγράφοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της πυρκαγιάς στη 1.00 τα ξημερώματα, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, έκανε λόγο για πολλές μικρές εστίες φωτιάς σε μία έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, δεδομένου ότι η κύρια βλάστηση της περιοχής είναι θάμνοι που δίνουν την εντύπωση χιλιάδων καντηλιών, των οποίων η τρεμάμενη φλόγα αναζωπυρώνεται μόλις δυναμώσει η ένταση του ανέμου. Στόχος των δυνάμεων που επιχειρούσαν ήταν να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο το αργότερο μέχρι το πρωί, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων που σύμφωνα με τις καιρικές προγνώσεις θα φτάσουν τα 5 μποφόρ.

Με σχετικά νωπές ακόμη τις μνήμες της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή τον Αύγουστο του 2011 καταστρέφοντας περίπου 60.000 στρέμματα, τα 2/3 εκ τω οποίων εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, προκαλώντας σημαντική οικολογική καταστροφή, πυροσβέστες και φαντάροι έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ, υπερβάλλοντας εαυτόν για μία ακόμη φορά.

«Αιτία της πυρκαγιάς είναι η πτώση κεραυνού. Σημειώθηκε βροχόπτωση στη Λευκίμμη όμως εκεί που έπεσαν οι κεραυνοί δεν είχε βρέξει», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης, προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας καιΘράκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, Δημήτρης Μπακαλούδης,μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε καθησυχαστικό το γεγονός ότι η φωτιά καίει χαμηλούς θάμνους και ξερά χόρτα, ενώ κινείται σε μία περιοχή με διάκενα και βράχια, που έχει καεί αρκετές φορές στο παρελθόν,δεδομένου ότι γειτνιάζει με πεδίο βολής. «Η πυρκαγιά είναι μία λωρίδα που κινείται προς τα ανατολικά. Είναι πολύ χαμηλή αλλά πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο δυνατό γιατί ήδη αυξάνει σταδιακά η ένταση των ανέμων», καταλήγει ο κ. Μπακαλούδης.

Κορινθία: Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν στην φωτιά στο Ζευγολατιό -Κάηκαν σπίτια

Στο άλλο μέτωπο που ξέσπασε χθες, στο Ζευγολατιό Κορινθίας, όπου κάηκαν σπίτια και τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα είναι καλύτερη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες επέβαιναν σε τρακτέρ για να σβήσουν την πυρκαγιά και το όχημα ανετράπη σε χαράδρα στην περιοχή Σουληνάρι.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου όπου μετέβη και ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Ο ένας εκ των τραυματιών μεταφέρθηκε με Super Puma στο 251 Νοσοκομείο Αεροπορίας και φέρει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ενώ οι άλλοι δύο που παραμένουν στο νοσοκομείο Κορίνθου έχουν κατάγματα.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 50 άνδρες και 19 οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα με 23 άτομα και δύο βυτιοφόρα. Επίσης από αέρος επιχειρούσαν μέχρι την δύση του ηλίου, δύο αεροσκάφη.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Παρασκευή

Υψηλός θα είναι σήμερα, Παρασκευή, ο κίνδυνος για πυρκαγιά σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον χάρτη κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε κίτρινο συναγερμό- κατηγορία κινδύνου 3- θα είναι μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, η Στερεά και η δυτική Ελλάδα, τα Επτάνησα, η Χαλκιδική, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και η Θράκη.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση