HomeHL-TOPΔυναμική παρουσία του ΙΤΕ στην επιχειρηματικότητα

Δυναμική παρουσία του ΙΤΕ στην επιχειρηματικότητα

Συνεργασία Εθνικής Τράπεζας με τρία επιστημονικά ιδρύματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη στήριξη των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, που μπορούν να φέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στη χώρα προχωρά η Εθνική Τράπεζα ενισχύοντας τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Η χώρα έχει ανάγκη από το οξυγόνο της καινοτομίας και η ΕΤΕ έχει ένα όραμα, να συμβάλλει στην εξάπλωση της ελληνικής καινοτομίας εντός και εκτός συνόρων» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ανακοινώνοντας τη συνεργασία με τρία ερευνητικά κέντρα.

ete-ite

Το ΕΚΕΤΕ από τη Μακεδονία, το Φλέμινγκ από την Αττική και το ΙΤΕ από την Κρήτη είναι τα τρία  ελληνικά ιδρύματα, με σπουδαίο ερευνητικό έργο και προνομιακή πρόσβαση στη διεθνή αγορά, με τα οποία η Εθνική υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας.

Η συνεργασία στοχεύει στη διασύνδεση της καινοτομίας με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις, στη διάχυση των νέων τεχνολογιών και στη σύνδεση της ελληνικής οικονομίας με νέους δυναμικούς κλάδους του διεθνούς οικονομικού γίγνεσθαι.

Σε συνέντευξη τύπου σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σημείωσε ότι η φετινή χρονιά θα είναι μεν μια χρονιά ήπιας ανάκαμψης με βελτίωση στους βασικούς τομείς, ωστόσο οι θετικοί οιωνοί και οι ενθαρρυντικές εξελίξειες δεν αρκούν για να μειωθεί άμεσα η ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά και να εκμηδενίσουν τις απώλειες του ΑΕΠ.

ete-ite2

Για αυτό, πρόσθεσε, είναι απαραίτητο μεσομακροπρόθεσμα η ερευνητική κοινότητα να συνδεθεί με παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας και να συνδέσει την ίδια την ελληνική οικονομία με νέους δυναμικούς κλάδους.

«Η χώρα δεν πρόκειται να πετύχει τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, δεν πρόκειται να αποκαταστήσει σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο την ευμάρεια που απώλεσε τα τελευταία επτά χρόνια, αν δεν αποκτήσει ένα εθνικό σύστημα καινοτομίας όπου ιδρύματα σαν το Φλέμινγκ, το ΕΚΕΤΕ και το ΙΤΕ αλλά και τα πανεπιστήμιά της δεν συνδιαμορφώνουν την παραγωγική διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκιαδάκης.

Eξοδος στις αγορές με διατηρήσιμο τρόπο

Ο κ. Φραγκιαδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνθήκες για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Οπως είπε «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χρειάζεται να γίνει με τρόπο και συνθήκες τέτοιες οι οποίες υποθάλπουν μια διατηρησιμότητα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να είναι ένα μοναδικό σημείο και μετά να αλλάξουν οι συνθήκες και να πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή».

Ο κ. Φραγκιαδάκης εκτίμησε, ότι «το κλίμα είναι καλό» και πρόσθεσε: «Αν τελικά η Ελλάδα αποφασίσει να βγει στις αγορές, φαντάζομαι θα έχουν μετρηθεί όλοι οι παράγοντες και θα είναι μια καλή αρχή».

«Είναι ευτυχές το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα ενδιαφέρεται να συν-επενδύσει σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο τομέα, ο οποίος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης στην Ελλάδα, σημείωσε ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Φλέμινγκ, Γεώργιος Κόλλιας.

Ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Φλέμινγκ, Αλέξανδρος, Γιώργος Κόλλιας
Ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Φλέμινγκ, Αλέξανδρος, Γιώργος Κόλλιας

Το Φλέμιγκ έχει δρομολογήσει ήδη την ίδρυση ενός νέου Ινστιτούτου Καινοτομίας & Ανάπτυξης Φαρμάκων, το οποίο θα εστιάζει στην παραγωγή Καινοτομίας στον τομέα της ανάπτυξης φαρμάκων, καθώς και την ανάπτυξη του πρώτου ολοκληρωμένου Βιοτεχνολογικού Πάρκου στην Ελλάδα, της Βιοτεχνόπολης.

Θεωρούμε ότι η συνεργασία μας με την Εθνική Τράπεζα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη τέτοιου είδους δράσεων καινοτομίας σε αναδυόμενους τομείς της σύγχρονης έρευνας και αποτελεί επένδυση για το μέλλον με πολύ σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη.

O πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης τόνισε ότι η στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΙΤΕ, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους του Ιδρύματος είναι η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και η διάχυσή τους προς όφελος της Κοινωνίας, καθώς και η διασύνδεση με τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Μέσω αυτής της συνεργασίας ευελπιστούμε στην κινητοποίηση των κατάλληλων μηχανισμών και εμπλεκόμενων παραγόντων (stakeholders) ώστε με τη σύναψη συνεργειών να ενισχυθεί η δυναμικότητα της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, να ενδυναμωθεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα και να ανασχεθεί η διαρροή επιστημονικά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού από την Ελλάδα. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελεί άλλωστε το κλειδί εξόδου από την κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία του ΙΤΕ θα συνδράμει στην εξέλιξη της Εθνικής σε ένα φορέα παροχής υψηλής ποιότητας, καινοτόμων υπηρεσιών και εργαλείων», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης

Η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ ΕΚΕΤΑ και Εθνικής Τράπεζας σηματοδοτεί την αμοιβαία πρόθεση των δύο οργανισμών να συνεργαστούν, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της επεσήμανε ο επικεφαλής του ΕΚΕΤΑ, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος.

«Οι μακροχρόνιες συνεργασίες του ΕΚΕΤΑ με σημαντικές εταιρείες του εξωτερικού και οι πρόσφατες συνεχώς αυξανόμενες συνεργασίες με ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης η δεσπόζουσα θέση της Εθνικής Τράπεζας στο χρηματοπιστωτικό τομέα, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για συνέργειες και τη μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην παραγωγή μέσω της δημιουργίας νέων προϊόντων, εργαλείων και πρακτικών αξιοποιώντας διεπιστημονικές προσεγγίσεις και καινοτομικές τεχνολογίες» πρόσθεσε.

Η συνεργασία της ΕΤΕ με τα ερευνητικά κέντρα επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

-Στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της ρευστότητας των ιδρυμάτων

-Στην αξιοποίηση εξειδικευμένων εργαλείων χρηματοδότησης για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων

-Στη διαβούλευση για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές με στόχο την καλύτερη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή

-Στον εντοπισμό πιθανών συνεργειών στο έργο των ιδρυμάτων με την επιχειρηματική πελατεία της ΕΤΕ και την ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων

-Στη δανειοδότηση καινοτόμων δραστηριοτήτων

-Στη συστηματική εργασία για την αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στην έρευνα με στόχο την υιοθέτησή της σαν παραγωγικό πόρο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση