HomeΚΟΣΜΟΣΚασουλίδης: Η Τουρκία παρέμεινε αδιάλλακτη μέχρι τέλους

Κασουλίδης: Η Τουρκία παρέμεινε αδιάλλακτη μέχρι τέλους

Ενημέρωσε σήμερα, τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στις παραμέτρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε ο Kύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ενημερώνοντας σήμερα, τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κράν Μοντανά της Ελβετίας.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρει ότι ο κ. Κασουλίδης «εξέφρασε απογοήτευση για την κατάληξη της Διάσκεψης και διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει τις προσπάθειες της για εξεύρεση περιεκτικής και δίκαιης λύσης εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών».

Μια λύση, η οποία, «θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, σε ένα σύγχρονο, κανονικό και ευρωπαϊκό κράτος».

Ο κ. Κασουλίδης, επισήμανε ότι «παρά την εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς η διαδικασία στο Κραν Μοντανά δεν κατέστη δυνατόν να προχωρήσει λόγω της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης στο καίριο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Εξήγησε ότι επί του κεφαλαίου αυτού η πλευρά μας είχε υποβάλει συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις, εντός του πλαισίου που είχε θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, για τη διαμόρφωση ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος ασφάλειας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των Κυπρίων».

Όπως είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, «αντίθετα, η Τουρκία, έμεινε μέχρι τέλους αμετακίνητη στις θέσεις της για διατήρηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών της δικαιωμάτων, καθώς επίσης για παραμονή τουρκικών στρατευμάτων χωρίς χρονοδιάγραμμα συνολικής αποχώρησης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε χθες και τους Πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο σχετικά με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κράν Μοντανά της Ελβετίας.

Σημειώνεται ότι την προσεχή Δευτέρα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης, θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τα αποτελέσματα στο Κραν Μοντανά.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση