HomeHL-9Αέριο γέλιου: Η “μόδα”…που κάνει θραύση στις τουριστικές περιοχές

Αέριο γέλιου: Η “μόδα”…που κάνει θραύση στις τουριστικές περιοχές

Πότε έκανε την εμφάνιση του στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί να αποκαλείται ως “αθώο” ναρκωτικό, καθώς προκαλεί τα ίδια συναισθήματα στους χρήστες του, η χρήση του όμως προβλέπεται νόμιμα σε κάποιους επαγγελματικούς κλάδους.

Ο τίτλος του “ναρκωτικού” μπορεί να είναι παραπλανητικός, οι συνέπειες όμως που μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό κάθε άλλο παρά αθώες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ο λόγος βέβαια για το αέριο γέλιου, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις τουριστικές περιοχές όλης της χώρας, αλλά και της Κρήτης, μία μόδα που ξεκίνησε από τη Βρετανία και σιγά-σιγά επεκτάθηκε και σε όλες τις Ευρωπαικές χώρες.

aerio1

Το αέριο γέλιου ήρθε ξανά στο προσκήνιο στην Κρήτη μετά το περιστατικό με τη νεαρή Βρετανίδα, η οποία νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, επειδή ακριβώς εισέπνευσε αυτό το “αθώο”, αλλά όπως αποδείχτηκε επικίνδυνο αέριο σε μπαρ της περιοχής της Χερσονήσου, όπου διασκέδαζε.

Πότε έκανε την εμφάνιση του στην Κρήτη

Τα μπαλόνια αυτά με το αέριο γέλιου, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, έκαναν την εμφάνιση τους στην Κρήτη το 2011 σε μπαρ στην ευρύτερη περιοχή των Μαλίων και της Χερσονήσου, με Βρετανούς κυρίως τουρίστες να επιδίδονται σε αυτή τη νέα “μόδα”, απολαμβάνοντας στιγμές έντονης ευθυμίας και γέλιου.

Τα πωλούν πλανόδιοι έμποροι, διαφόρων εθνικοτήτων, σε βάρος των οποίων κατά καιρούς έχουν σχηματιστεί δικογραφίες. Πωλούνται περίπου προς 5 ευρώ. Στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από αυτό το αέριο, παρά μόνο στο Λονδίνο τα προηγούμενα χρόνια.

Κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος, τι μπορεί να προκαλέσει η εισπνοή τέτοιου αερίου στον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί οι τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και κάνουν χρήση κι άλλων ουσιών” αναφέρει η ίδια πηγή, μιλώντας στο cretapost.

Από το 2011 είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο νησί μας, χωρίς όμως μέχρι τώρα η ζωή των χρηστών να διατρέξει κάποιο άμεσο κίνδυνο και να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

aerio4

Στην περίπτωση της 18χρονης τουρίστριας, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και σε συνδυασμό με την εισπνοή του αερίου, είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να υποστεί σοβαρότατη βλάβη στον εγκέφαλο της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με την 18χρονη διασκέδαζαν κι άλλες κοπέλες, πίνοντας και εισπνέοντας αέριο, αλλά εκείνες δεν έπαθαν το παραμικρό.

Το κόστος αγοράς των μπαλονιών αυτών είναι μικρό, καθώς πωλούνται από 3 έως 5 ευρώ, γι’ αυτό και έχουν μεγάλη ζήτηση κυρίως από νεαρούς τουρίστες, που έρχονται στο νησί μας για διακοπές.

Τι είναι το αέριο γέλιου

Η επίσημη ονομασία του αερίου του γέλιου είναι «πρωτοξείδιο του αζώτου» ή «ιλαρυντικό αέριο» και είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια για τη χαλαρωτική επίδρασή του.

aerio

Το αέριο του γέλιου εισπνέεται πάντοτε μέσα από ένα μικρό μεταλλικό κουτί ή ακόμη καλύτερα, από ένα μπαλόνι για να έχει προλάβει να ζεσταθεί επειδή είναι παγωμένο όταν βγαίνει από το δοχείο. Το πρωτοξείδιο του αζώτου είναι γνωστό και για πολλούς άλλους λόγους.

Ωστόσο είναι γνωστό στους οδηγούς αγώνων αυτοκινήτου, οι οποίοι το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους, ενώ από την πλευρά τους οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν.

Επίσης ένας ακόμη επαγγελματικός κλάδος που κάνει χρήση του αερίου, είναι αυτός των αναισθησιολόγων, οι οποίοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους.

Γι’αυτό και η κυκλοφορία και η πώληση του δεν είναι παράνομη.

Αν και σπάνια έχουν καταγραφεί θάνατοι από τη χρήση του αερίου διεθνώς-στην Κρήτη κανείς μέχρι τώρα-, γιατροί εκτιμούν ότι η τακτική χρήση του μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει τον νωτιαίο μυελό, να επηρεάσει τη σύσταση του αίματος και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση