HomeΕΛΛΑΔΑΔήμαρχος Λέσβου: Η κοινωνία δεν μπορεί να ζει υπό την ομηρία επεισοδίων

Δήμαρχος Λέσβου: Η κοινωνία δεν μπορεί να ζει υπό την ομηρία επεισοδίων

«Υποδαυλίζουν κάθε προσπάθειά μας για ανάκαμψη»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιστολή με θέμα τα επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (KYT) Μόριας έστειλε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Γαληνός ζητεί την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου, καθώς και την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών ασύλου τόσο για εκείνους, τα αιτήματα των οποίων γίνονται δεκτά, όσο και για εκείνους, τα αιτήματα των οποίων απορρίπτονται σε δεύτερο βαθμό.

Ο δήμαρχος αναφέρεται στη «φωτιά που προκλήθηκε από διαμένοντες αιτούντες άσυλο» και τονίζει πως «δυστυχώς, ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία, την οποία εξέφραζα επανειλημμένα σε σχετικές επιστολές μου σχετικά με τη γενικότερη επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με σκοπό την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας, επιβεβαιώνεται. Σε μία κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό στη Λέσβο, όπου αγωνιζόμαστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να ανοικοδομήσουμε την εικόνα του νησιού μας, τέτοια μεθοδευμένα επεισόδια αποτελούν ένα τεράστιο πλήγμα για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η ορθή και χωρίς εντάσεις λειτουργία της Μόριας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης ομαλότητας στη Λέσβο, καθώς μέσα από δημοσιεύματα διεθνούς Τύπου δίνεται η λανθασμένη εντύπωση ότι ολόκληρο το νησί βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης».

Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό «η τοπική κοινωνία της Μόριας είναι καταπονημένη από τα συνεχόμενα προβλήματα που παρουσιάζει η λειτουργία του ΚΥΤ. Η επικινδυνότητα τέτοιων επεισοδίων είναι δεδομένη, καθώς οι πυρκαγιές στο εσωτερικό του Κέντρου μπορούν ανά πάσα στιγμή να επεκταθούν ανεξέλεγκτα, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου, που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της και να επανέλθει στην κανονικότητα. Είναι ανεπίτρεπτο, λοιπόν, μία ολόκληρη κοινωνία να είναι όμηρος παραβατικών συμπεριφορών και προβληματικών διαδικασιών στο Κέντρο της Μόριας».

«Με δεδομένες τις μικρές, αλλά σταθερές νέες αφίξεις αιτούντων άσυλο και μεταναστών, θα ήθελα να επαναφέρω ξανά το πάγιο αίτημά μας για:

Άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας.

Επιτάχυνση όλων των διαδικασιών ασύλου τόσο για εκείνους που τα αιτήματά τους γίνονται δεκτά, όσο και για εκείνους που τα αιτήματά τους απορρίπτονται σε β’ βαθμό.

Η κοινωνία της Λέσβου δεν μπορεί να ζει υπό την ομηρία τέτοιων επεισοδίων, τα οποία αμαυρώνουν την εικόνα της και υποδαυλίζουν κάθε προσπάθειά μας για ανάκαμψη», καταλήγει η επιστολη του δημάρχου Λέσβου προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση