HomeHL-HealthΑλλαγές στην όραση μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη της νόσου Πάρκινσον

Αλλαγές στην όραση μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη της νόσου Πάρκινσον

Σύμφωνα με ιταλική μελέτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι αλλαγές στην όραση μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη της νόσου Πάρκινσον, υποστηρίζουν ιταλοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Radiology.

Ως γνωστόν η νευροεκφυλιστική νόσος προκαλείται από απώλεια νευρώνων σε αρκετές εγκεφαλικές δομές, με αποτέλεσμα την εκδήλωση τρόμου (τρέμουλο) ή ακαμψίας, μαζί με απώλεια ισορροπίας και συντονισμού.

«Αλλά, αν και η νόσος Πάρκινσον θεωρείται κυρίως κινητική διαταραχή, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι έχει και μη κινητικά συμπτώματα», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Αλεσαντρο Αρριγκο από το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Vita-Salute San Raffaele στο Μιλάνο.

Και συμπληρώνει ότι «τα συμπτώματα αυτά συχνά παραμένουν αδιάγνωστα επειδή οι ασθενείς δεν γνωρίζουν τη σχέση τους με τη νόσο και έτσι μπορεί να μην υποβάλλονται και στη σωστή θεραπεία. Όμως, τα μη κινητικά συμπτώματα μπορεί να προηγούνται των κινητικών ίσως και κατά μια δεκαετία».

Οι ερευνητές εξέτασαν 20 νεοδιαγνωσμένους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία και μια ομάδα ελέγχου από 20 άτομα χωρίς τη νόσο. Οι εγκεφαλικές απεικονιστικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον είχαν σημαντικές ανωμαλίες εντός των δομών του οπτικού εγκεφαλικού συστήματος τους.

Αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η αξιολόγηση των προβλημάτων όρασης των ασθενών μπορεί να είναι επιβοηθητική στην διαφοροποίηση των παρκινσονικών διαταραχών, στην παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και στην καταγραφή της ανταπόκρισης των ασθενών στην θεραπεία.

«Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του συσχετισμού ώστε να εντοπίσουμε πότε συμβαίνει η εκφύλιση του οπτικού συστήματος και αν συμβαίνει παράλληλα με άλλες συγκεκριμένες αλλαγές», υπογραμμίζει ο Δρ Αρριγκο.
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση