HomeΕΛΛΑΔΑΤόσκας: Άσχημη η κατάσταση στο Λαγανά και στον Κάβο της Κέρκυρας

Τόσκας: Άσχημη η κατάσταση στο Λαγανά και στον Κάβο της Κέρκυρας

Προανήγγειλε ένταση των αστυνομικών επιχειρήσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κατάσταση στο Λαγανά Ζακύνθου και στον Κάβο της Κέρκυρας είναι άσχημη ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό στη Ζάκυνθο ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι «υπήρχαν, υπάρχουν ορισμένες τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα, όπως είναι ο Λαγανάς στη Ζάκυνθο, όπως τα Μάλια στην Κρήτη ή το Φαληράκι στη Ρόδο -εκεί οι κάτοικοι, οι μαγαζάτορες, αποφάσισαν να καθαρίσουν την κατάσταση και να τη βελτιώσουν και πράγματι αυτό έγινε- και όπως είναι ο Κάβος στη Νότια Κέρκυρα. Αυτή τη στιγμή στα Μάλια έχει λίγο βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά συνεχίζει να είναι άσχημη η κατάσταση στο Λαγανά και στον Κάβο της Κέρκυρας, από ό,τι ξέρω. Ξέρετε εμείς θα εντείνουμε τις αστυνομικές επιχειρήσεις. Ήδη έχουν δοθεί εντολές, ήδη έχουν αυξηθεί οι περίπολοι, όλα αυτά τα πράγματα αλλά ξέρετε κάτι; Δεν μπορεί μόνο η αστυνομία να ελέγξει μια κατάσταση στην οποία υπάρχει αν θέλετε η συμμετοχή, αν θέλετε η συνενοχή ανθρώπων της περιοχής που έχουν πάρα πολλά καταστήματα, που πουλούν αλκοόλ νοθευμένο. Πιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ένα φορτηγό που ερχόταν από τη Βουλγαρία, ένα βυτίο με αλκοόλ νοθευμένο που προοριζόταν για αυτήν την περιοχή, για το Λαγανά Ζακύνθου. Καταλαβαίνετε τι γίνεται… Δεν μπορεί μόνη της η αστυνομία, όσες εξειδικευμένες υπηρεσίες να έχει να ελέγξει αυτήν την κατάσταση, εάν οι ντόπιοι δεν αποφασίσουν να καθαρίσουν την κατάσταση.  Αυτή η κατάσταση όπου πουλιούνται ανεξέλεγκτα ποτά νοθευμένα στο όνομα του υπερκέρδους αδιαφορώντας για την υγεία των ανθρώπων, πρέπει να σταματήσει και είναι ευθύνη όλων.»

Υπενθυμίζεται ότι διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση άσκησε ο εισαγγελέας Ζακύνθου στους οκτώ συλληφθέντες -επτά Σέρβους και έναν Έλληνα- που εμπλέκονται στον καυγά που είχε ως αποτέλεσμα στον θανάσιμο τραυματισμό του 22χρονου Αμερικανού τουρίστα στο Λαγανά έξω από το μπαρ που διασκέδαζε, τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες την μοιραία βραδιά στο συγκεκριμένο μπαρ γινόταν πάρτι για Σέρβους και για το λόγο αυτό στο κατάστημα η πλειοψηφία των θαμώνων ήταν από την Σερβία. Κάποια στιγμή μια από τις σερβιτόρες από τη Σερβία έβγαλε μια σέλφι με την παρέα των αμερικανών.

Στη συνέχεια ένας εκ των κατηγορούμενων Σέρβος με βρετανικό διαβατήριο που εκτελούσε χρέη «υπεύθυνου ασφαλείας» πήγε στο τραπέζι των αμερικανών και έβαλε με δύναμη ένα μπουκάλι μπύρας πάνω στο τραπέζι τους. Ακολουθεί διαπληκτισμός με το θύμα να φέρεται να κτυπά στο πρόσωπο τον Σέρβο ο οποίος στη συνέχεια, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κτυπά με το μπουκάλι στο κεφάλι τον νεαρό αμερικανό ο οποίος στη συνέχεια βγαίνει από το μπαρ και σε κοντινή απόσταση ακινητοποιείται από τους κατηγορούμενους που τον κτυπούν με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουν.

Το τραγικό περιστατικό επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα ασφάλειας σε τουριστικές περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε καλοκαίρι οι οποίοι σε κατάσταση μέθης συχνά προκαλούν επεισόδια με αποτέλεσμα κάτοικοι αλλά και επισκέπτες να φοβούνται να τις επισκεφτούν κάνοντας λόγο για «άβατα» και ζητώντας από την Πολιτεία τη λήψη μέτρων ασφαλείας.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν πως τόσο στο Λαγανά Ζακύνθου όσο και σε άλλες περιοχές «υψηλού κινδύνου» λόγω της παρουσίας τουριστών υπάρχει επαρκής αστυνόμευση και ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή όπου καταργήθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα λόγω αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Αστυνομίας υπάρχει έντονη παρουσία ενστόλων όπως μελών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας ενώ συχνοί σε εβδομαδιαία βάση είναι οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και συμπλήρωναν ότι χάρη στην άμεση επέμβαση των αστυνομικών που αξιοποίησαν μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση δολοφονίας του νεαρού αμερικανού.

Εν τω μεταξύ το ζήτημα των μέτρων ασφαλείας στο Λαγανά είχε βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης της πρέσβειρας της Μεγάλης Βρετανίας κυρίας Κέιτ Σμιθ με τον δήμαρχο Ζακύνθου κ. Παύλο Κολοκοτσά στο γραφείο του στα τέλη Ιουνίου. Όπως είχε πει η κυρία Σμιθ  «είναι χαρακτηριστικό πως ο Λαγανάς είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός για τους νεαρούς Βρετανούς ανά τον κόσμο. Η παρουσία μου εδώ αφορά τη σύσφιξη των σχέσεών μας και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που σας συναντώ. Παράλληλα, πληροφορήθηκα με χαρά πως βελτιώθηκε φέτος η αστυνόμευση στον Λαγανά, παρά το γεγονός πως έκλεισε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Από την πλευρά μας κάνουμε καμπάνιες για να μην υπάρχει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ δίνουμε βαρύτητα πλέον και στην προσοχή που πρέπει να υπάρχει στην ενοικίαση των τετράτροχων οχημάτων (γουρούνες), αφού κάθε χρόνο έχουμε πέντε με έξι θανάτους»

Σε αρκετούς πάντως το έγκλημα με θύμα τον νεαρό αμερικανό έφερε στη μνήμη μια άλλη δολοφονία στον Λαγανά τον Ιούλιο του 2011 με θύμα έναν 19χρονο  Ρόμπερτ Τζέιμς Σέμπατζ για ασήμαντη αφορμή. Και τότε ξένα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το θέμα με την εφημερίδα «Guardian» να γράφει: «Η Ζάκυνθος είναι ξακουστή για τη συμπεριφορά των μεθυσμένων νέων από τη Βρετανία. Τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο θέρετρο έχουμε θανάτους τουριστών». Για το έγκλημα που έγινε κατά την διάρκεια συμπλοκής τότε κατηγορήθηκαν δυο οδηγοί ταξί με τον δράστη να υποστηρίζει στους αστυνομικούς ότι οι αλλοδαποί τους παρενοχλούσαν με συσκευές ακτίνων λέϊζερ, τους εξύβριζαν και τους χλεύαζαν ενώ από την πλευρά τους οι τραυματίες τουρίστες δήλωσαν ότι το συμβάν έγινε κατά την διάρκεια μιας παρεξήγησης χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση