HomeΕΛΛΑΔΑΜητσοτάκης: Ο νόμος της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ δεν πρέπει να περάσει

Μητσοτάκης: Ο νόμος της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ δεν πρέπει να περάσει

«Στραβοπάτημα προς τα πίσω»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση «αποτελεί, δυστυχώς, ένα μεγάλο στραβοπάτημα προς τα πίσω» και «δεν πρέπει να περάσει. Αν περάσει, θα πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη αλλά και η δική μας δέσμευση» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι

το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «τραυματίζει βαθιά το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Ενισχύει το συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία. Χαρακτηρίζεται από μια διάθεση υπερ-ρύθμισης των πάντων που τελικά καταστρατηγεί κάθε έννοια αυτοτέλειας.

»Καταργούνται θεσμοί που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια, όπως τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, που είχαν την αποδοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας (…) καταργεί την αξιολόγηση, υποβαθμίζοντας το ρόλο της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας, κόντρα σε όσα συμβαίνουν διεθνώς (…) υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτει πως «στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει την κομματικοποίηση στα πανεπιστήμια επαναφέροντας τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης» ενώ πολιτικά «ακυρώνει το συναινετικό κλίμα που είχε επιτευχθεί στο παρελθόν και έθετε μια βάση για χρήσιμες και ουσιαστικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση».

«Όπως σε κάθε τομέα οι κυβερνώντες πολιτεύονται δογματικά, συγκρουσιακά και με τρόπο τυφλά επιζήμιο για τα συμφέροντα της χώρας. Επιχειρούν να ελέγξουν τα πράγματα και να επαναφέρουν παρωχημένες ιδεοληψίες» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και καταλήγει:

«Θέλουμε σύγχρονα και αυτόνομα πανεπιστήμια που να υπηρετούν την ανοιχτή κοινωνία που οραματιζόμαστε. Τα τείχη που κάποιοι επείγονται να χτίσουν, εμείς θα τα γκρεμίσουμε για να δώσουμε πίσω τα πανεπιστήμια στους φοιτητές και τους καθηγητές. Όχι στους φοιτητοπατέρες και στις συντεχνίες που τα νέμονται εδώ και δεκαετίες. Και καλούμε όλους σε συστράτευση να μην γυρίσει η ανώτατη παιδεία μας πολλά χρόνια πίσω».
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση