HomeΚΡΗΤΗ«Το ζήτημα της ύδρευσης δεν προσφέρεται για πολιτικές σκοπιμότητες»

«Το ζήτημα της ύδρευσης δεν προσφέρεται για πολιτικές σκοπιμότητες»

Τι μέλλει γενέσθαι με την επέκταση και αποκατάσταση του δικτύου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα της ύδρευσης στο Ηράκλειο και το μέλλον του έργου που αφορά στην επέκταση και ανάπτυξη του δικτύου ύδρευσης αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«Όλο το τελευταίο διάστημα δίδεται  – σχεδόν σε καθημερινή βάση – μια μεγάλη προσπάθεια ώστε το αναφαίρετο δικαίωμα στο νερό να γίνει επιτέλους πράξη και στο Ηράκλειο.

Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμο Ηρακλείου, ΔΕΥΑΗ, Περιφέρεια Κρήτης, Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Επικρατείας) ώστε ένα από τα πιο ουσιαστικά έργα, αυτό της αντικατάστασης –επέκτασης του δικτύου ύδρευσης στο Ηράκλειο να βρίσκεται μέσα σε λίγους μήνες – σε χρόνο ρεκόρ για τα παλαιά δεδομένα – με εξασφαλισμένο χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης και υλοποίησης.

Θυμίζω ότι τον Δεκέμβριο του 2016 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επίσημα ανακοίνωσε το έργο, ότι τον Απρίλιο του 2017 ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ανήγγειλε σε επίκαιρη ερώτηση δική μου το ακριβές χρηματοδοτικό σχήμα στη Βουλή και ότι πριν από ένα μήνα ο ίδιος Υπουργός -προς επιβεβαίωση των λεγομένων του- δημοσιοποίησε την απόφαση του Υπουργείου για χορήγηση των 2 εκ ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο έργο με την σημαντική αναγνώριση του ως έργου στρατηγικής σημασίας.

Όλα αυτά είναι βέβαια «ψιλά γράμματα» για όσους για τα μάτια του κόσμου καταθέτουν κοινοβουλευτικές ερωτήσεις  – τις οποίες μάλιστα δεν τις απευθύνουν και στα αρμόδια Υπουργεία – προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα ή για την απραξία των δικών τους ημερών.

Έχουν κυρίως σημασία όμως για τους δημότες στο Ηράκλειο που βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα με απαράδεκτα φαινόμενα λειψυδρίας  – τα οποία θα είχαν αντιμετωπιστεί αν αντί για τα «έργα βιτρίνας» των προηγούμενων ετών είχαμε έργα ουσίας και με πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Με την παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εσωτερικών, το επόμενο διάστημα θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση που θα αυξάνει το ποσοστό που δικαιούνται να εισπράξουν οι ΔΕΥΑ για τους σκοπούς του Προγράμματος (ρύθμιση που φυσικά αφορά όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας), ενώ φυσικά παραμένουν ανοιχτά τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Με την επίσης παρέμβαση του Υπουργού Επικρατείας, υπεύθυνου για τον συντονισμό των Υπουργείων (Εσωτερικών και Οικονομικών στη δική μας περίπτωση) εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την εύρυθμη εξυπηρέτηση των οφειλών της ΔΕΥΑ – οφειλών που έμειναν στα συρτάρια ή δεν ρυθμίστηκαν αποτελεσματικά από όσους σήμερα αρέσκονται να «κουνούν το δάχτυλο», ευελπιστώντας ότι ο κόσμος εύκολα ξεχνάει.

Δυστυχώς για εκείνους, ο κόσμος δεν ξεχνάει.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της ύδρευσης δεν προσφέρεται για πολιτικές σκοπιμότητες.

Άλλωστε οι παραπάνω παρεμβάσεις με άξονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος απαιτούν και τις αναγκαίες υπερβάσεις των «τρικλοποδιών»  που μόνον όταν είναι καθαρός ο στόχος, δηλαδή της υλοποίησης ενός μεγάλου κοινωνικού έργου που αφορά το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, μόνο τότε μπορείς και να τις ξεπεράσεις.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση