HomeΓΝΩΜΕΣΕκτόξευση του Hellas Sat 3 – Συνέχεια μιας προσπάθειας 35 χρόνων του ΟΤΕ

Εκτόξευση του Hellas Sat 3 – Συνέχεια μιας προσπάθειας 35 χρόνων του ΟΤΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Του Δημ.Κων.Σαρρή

Για να καταστεί η χώρα μας ισχυρός τηλεπικοινωνιακός κόμβος …

«Είναι μεγάλο βήμα για τη χώρα μας η οποία επιστρέφει στην επιστήμη του διαστήματος» δήλωσε  πρόσφατα ο υπουργός  Ψηφιακής Πολιτικής  κ. Νίκος Παππάς από το κέντρο της εκτόξευσης του ελληνικού δορυφόρου στην Γαλλική Γουιάνα .

-Είμαι πολύ περήφανος γιατί ήμουν παρών στο πρόγραμμα αυτό και θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το προσωπικό των ξένων εταιριών που συνέβαλαν στην εκτόξευση.

-Ο δορυφόρος, όπως ξέρετε, θα κάνει χρήση του ελληνικού τροχιακού διαδρόμου και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Είναι μεγάλο βήμα για τη χώρα μας γιατί η χώρα μας επιστρέφει στην επιστήμη του διαστήματος.

Και επιστρέφει με δύο τρόπους: Ο πρώτος αφορά την εκτόξευση του Hellas-Sat  3 και ο δεύτερος το γεγονός ότι θα εγκαινιάσουμε και θα ξεκινήσουμε την Ελληνική Υπηρεσία Διαστήματος το επόμενο δίμηνο.»

– Είναι όμως  γεγονός αδιαμφισβήτητο , κάτι που αγνόησε επιδεικτικά  ο κ. Υπουργός , ότι η εκτόξευση αυτή αποτελεί  κατάληξη μιας μακράς προσπάθειας του ΟΤΕ ,που φθάνει στο μακρινό 1983,όπως θα αποδείξουμε παρακάτω.

( -Ο νέος δορυφόροςHellas-Sat 3, έχει το μέγεθος ενός μικρού λεωφορείου

-Κατασκευάσθηκε στη Γαλλία από τη γαλλo-ιταλική κοινοπραξία Thales Alenia Space, με αναμενόμενη διάρκεια ζωής 16,5 έτη, μήκος 7,5 μέτρα και βάρος 5,8 τόνων.

-Είναι τοποθετημένος σε  ειδικό κουβούκλιο και στην κορυφή ενός από τους ισχυρότερους πυραύλους εκτόξευσης, του ευρωπαϊκού πύραυλου Arianne 5.

-Προγραμματίζεται να σταθεροποιηθεί στην τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά, όπου τα δικαιώματα σε συχνότητες ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

-Στην αντίθετη πλευρά του δορυφόρου, οι θερμοκρασίες είναι της τάξης των  -75 βαθμών Κελσίου.

-Ο δορυφόρος έχει δημιουργηθεί από κοινού με τον οργανισμό Immarsat (δορυφορική τηλεφωνία) που έχει έδρα το Λονδίνο, ο έλεγχος  όμως θα γίνεται από το κέντρο της Hellas Sat στο Κορωπί και στην Κακορατζιά μεταξύ Λάρνακας-Λεμεσού

-Συνολικά, η κατασκευή και εκτόξευση του Hellas Sat 3 αλλά και του Hellas Sat 4 που κατασκευάζεται στο Ντένβερ των ΗΠΑ, αποτελεί επένδυση πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ. ευρώ.

-Με τους 47 αναμεταδότες του, ο δορυφόρος θα δώσει νέες δυνατότητες στον οργανισμό Inmarsat για την παροχή κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες των αεροσκαφών, στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Η Hellas-Sat  με έδρα την Κύπρο,  αποτελεί πλέον θυγατρική της αραβικής Arabsat. Ο δορυφόρος θα είναι συμπληρωματικός και του επίγειου δικτύου Immarsat.)

-Ποιο  όμως είναι το ιστορικό αυτής της σημαντικής Τεχνολογικής εξέλιξης ,που έκανε «υπερήφανο» τον κ.Παππά;

-Ο ΟΤΕ συμμετείχε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο Ευρωπαίκό Δορυφορικό Πρόγραμμα,μέσω του European Telecommunikations Satellite  Organization  ,η κυβέρνηση  ως Party και ο ΟΤΕ Ως Signatory.

Το 1983 εκτοξεύθηκε ,ο πρώτος δορυφόρος του EUTELSAT.

O OTE , ως συμβαλλόμενο μέρος ανέλαβε το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων ,για επενδύσεις σε δορυφόρους και συστήματα εκτοξεύσεως ,που προκύπτουν από την συμμετοχή της χώρας μας στο Οργανισμό αυτό, του οποίου η ίδρυση είχε σκοπό την εξασφάλιση ,για την Ευρώπη νέων αξιόπιστων οδών επικοινωνιών ,με παράλληλη ανάπτυξη της δορυφορικής τεχνολογίας  από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος  και την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία.

Η χώρα μας ως χρήστης του Οργανισμού έχει μισθώσει δορυφορικούς αναμεταδότες ενώ σταθμοί εδάφους εξυπηρετούν τις ανάγκες της τηλεόρασης ,των τηλεδιασκέψεων καθώς και των δικτύων υψηλών ταχυτήτων.

Oσον αφορά δε στην Ανάπτυξη ενός Εθνικού Δορυφορικού Συστήματος ,ένα εγχείρημα υψηλού κόστους ,που θα αντιμετωπίσει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον ,επειδή απαιτεί πολύ προσεκτική σχεδίαση ,ικανότατο management και συγκέντρωση όλων των διατιθέμενων εθνικών τεχνολογικών και οικονομκών πηγών ,έγινε τότε το  1995, παρουσίαση των Τεχνικών μελετών για την Hellas-Sat από τις Εταιρείες MATRA –MARCONI,με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Επιτροπής (ESA).

Με την εκπόνηση δε της  οριστικής μελέτης σκοπιμότητας ,προχωρήσαμε στις επόμενες φάσεις . Η πρόσφατη λοιπόν εκτόξευση του Hellas-Sat 3,αποτελεί  συνέχεια μιας μεγάλης  και πολυετούς  προσπάθειας …

Διαφήμιση
Διαφήμιση