HomeHL-9“Επιταχύνει” το ΥΠΕΝ για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης

“Επιταχύνει” το ΥΠΕΝ για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης

Προχωράει σε δύο νέες διακηρύξεις περί τα τέλη Ιουλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ΥΠΕΝ φαίνεται πως έχει πάρει αρκετά ζεστά το θέμα «υδρογονάνθρακες» αν κρίνουμε από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το ΥΠΕΝ και η ΕΔΕΥ μέσα στον τελευταίο περίπου ένα μήνα έδωσαν το πράσινο φως τόσο στην κοινοπραξία ExxonMobil-ΕΛΠΕ-Total, όσο και στην Energean για νέες έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο.

Μετά την έγκριση του ΥΠΕΝ, η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει σε δύο νέες διακηρύξεις, τις οποίες θα εγκρίνει ο Υπουργός.

Όπως αναφέρει το energypress.gr, οι δύο διακηρύξεις θα δημοσιευθούν ως τα τέλη Ιουλίου, ταυτόχρονα στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2017.

Όπως είχαμε γράψει πρόσφατα, η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί θεωρητικά μέσα στο τρέχον έτος, αλλά θεωρείται πιο πιθανό να τελειώσει στις αρχές του 2018. Ακόμα και έτσι, όμως, μιλάμε για μια ταχύτητα που δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στη χώρα μας.

Επίσης, εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και πλέον είναι ανοικτός ο δρόμος για την υπογραφή Συμβάσεων Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης.

Μετά την έγκριση της ΣΜΠΕ αναμένεται η ολοκλήρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προσυμβατικού ελέγχου για τη θαλάσσια περιοχή 2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι διαδικασίες επισπεύδονται πλέον και για την επόμενη Σύμβαση Μίσθωσης με την ΕΛ.ΠΕ., που έχει αναδειχθεί επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στο Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ έκλεισε και μια ακόμη εκρεμμότητα που είχε σχέση με τη μεταβίβαση του 40% της συμμετοχής της Trajan Oil and Gas στο Κατάκολο προς την Energean, γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική πετρελαϊκή θα προχωρήσει πλέον ανεμπόδιστα με το σχέδιό της για την ανάπτυξη του εν λόγω κοιτάσματος.

Αν μη τι άλλο, η νέα πορεία που θέλει να ακολουθήσει το υπουργείο συνιστά σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης, όταν οι εταιρείες παραπονιούνταν πως το γραφείο του τότε υπουργού ήταν κλειστό σε εκείνες με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χαρακτηριστεί εχθρική προς τις ενεργειακές επενδύσεις.

Τέλος, θετικά αποτιμούνται και οι εξελίξεις στην ΕΔΕΥ, καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση, συνεχίζεται η στελέχωσή της με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορέσει να διατελέσει τα καθήκοντά της. Στο στόχαστρο της ΕΔΕΥ είναι η διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών και η επανεπεξεργασία των παλαιότερων δεδομένων. Ταυτόχρονα, η διοίκηση θεωρεί ότι για την γρήγορη και αποτελεσματική προσέλκυση των εγχώριων και διεθνών πετρελαϊκών, η απευθείας εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η πιο πρακτική μέθοδος.

Κλείνοντας, θα πρέπει να ευχηθούμε να έχει διάρκεια η προσπάθεια που καταβάλει το υπουργείο και η ΕΔΕΥ και να μην αποτελέσει απλά μια «φωτοβολίδα», καθώς η εθνική οικονομία θα χρειαστεί στις επόμενες δεκαετίες τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, τα οποία θα προέλθουν από τις πρωτοβουλίες του σήμερα και των προηγουμένων ετών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση