HomeHL-GreeceΜοσκοβισί: Είχα ενημερώσει εγκαίρως την ελληνική κυβέρνηση για χρέος και QE

Μοσκοβισί: Είχα ενημερώσει εγκαίρως την ελληνική κυβέρνηση για χρέος και QE

Δεν ευθύνομαι για τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Δεν ήμουν εγώ αυτός που δημιούργησε προσδοκίες στην ελληνική κυβέρνηση για το χρέος και το QE», διευκρινίζει ο Πιερ Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως είχε ενημερώσει την κυβέρνηση ότι δεν θα έπρεπε να περιμένει άμεσες αποφάσεις.

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος με συνέντευξή του στο capital.gr ξεκαθαρίζει ότι δεν ευθύνεται για τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες της κυβέρνησης για τη συμφωνία και σημειώνει πως ήταν πάντα σαφής ότι μια συμφωνία χρέους θα έπρεπε να κινείται στη βάση της συμφωνίας του Eurougroup του περασμένου Μαίου.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τονίζει:

«Ήμουν πάντα θετικός για το ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, όσο σκληρές και αν ήταν οι διαπραγματεύσεις και όσο χρειαζόταν να τραβήξουν. Ήταν απλά αδιανόητο ότι ενώ έχουμε φτάσει τόσο μακριά σε σχέση με το 2015, οι εταίροι του ελληνικού προγράμματος δεν θα έβρισκαν κοινό έδαφος και θα επέτρεπαν να χαθεί όλη η πρόοδος που σημειώθηκε.

Έτσι ήμουν θετικός και αισιόδοξος από την αρχή μέχρι το τέλος. Εξάλλου, η αισιοδοξία της θέλησης είναι αυτό που μας οδηγεί προς τα εμπρός στην πολιτική.

Τούτου λεχθέντος, απορρίπτω απόλυτα τους ισχυρισμούς που έχω διαβάσει στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες ότι κατά κάποιον τρόπο είμαι υπεύθυνος για τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Ήμουν πάντα σαφέστατος ότι μια συμφωνία χρέους θα έπρεπε να παραμείνει προσδεμένη στη δήλωση της Eurogroup του Μαΐου του 2016».

Δηλώνει δε ότι πολλοί υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι το πλαίσιο του Μαΐου 2016 παρέμεινε δεσμευτικό και προσθέτει ότι είχε ενημερώσει την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

Φυσικά, πάντα έκανα πολύ σαφές ότι αυτό ήταν θέμα της ΕΚΤ. Και ότι η ΕΚΤ είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις από μόνο του. Επιπλέον, ενημέρωσα την ελληνική κυβέρνηση ότι κατά την άποψή μου δεν πρέπει να περιμένουν άμεσες αποφάσεις.

Επιπλέον, επίτροπος σημειώνει ότι η χώρα έχει επιτέλους απομακρυνθεί αρκετά από το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015, δίνει έμφαση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τονίζει ότι έχει άριστη σχέση συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με άλλα μέλη.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση