HomeHL-9Χάνονται 1,6 δις αν δεν πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα του κράτους έως 3​1​ Οκτωβρίου

Χάνονται 1,6 δις αν δεν πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα του κράτους έως 3​1​ Οκτωβρίου

Στενεύουν τα περιθώρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Χαλινάρι» στην κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ο ESM για να πληρώσει τα χρέη στους ιδιώτες με τις επόμενες δόσεις των δανείων. Ό,τι δεν δοθεί στους δικαιούχους που περιμένουν τα λεφτά τους έως το τέλος Οκτωβρίου, ο ESM θα μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει, να τα ανακατανείμει ή και να τα ζητήσει ξανά πίσω.

Αυτό προβλέπει το σχέδιο απόφασης που, με βάση την ατζέντα, καλείται να εγκρίνει σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητος (ESM). Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ESM, η δεύτερη δόση των 800 εκατ. ευρώ (από τα συνολικά 1,6 δισ.) δεν θα δοθεί πριν την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά θα πρέπει να έχει διατεθεί πλήρως έως 30 Οκτωβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή ό,τι περισσέψει, δεν θα εκταμιευθεί. Επίσης αν παραμένουν αδιάθετα πάνω από 300 εκατ. ευρώ για πάνω από τρεις μήνες, αυτά επιστρέφονται από την Ελλάδα ή ο ESM θα μπορεί να αλλάξει τον προορισμό τους. Και αυτό για να μην τα παρακρατά η κυβέρνηση χωρίς να τα δίνει στους ιδιώτες που τα δικαιούνται.

Διπλή συνεδρίαση του ESM

Για σήμερα είναι προγραμματισμένες δύο τηλεδιασκέψεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Μία του εκτελεστικού του συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο (supplemental MoU) και μία του διοικητικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη του Euroworking Group για να εγκριθεί η εκταμίευση.

Ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα ανοικτά προαπαιτούμενα, χωρίς τα οποία μπορεί να μην δεχτεί να εγκρίνει τη συμμετοχή του το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θέτοντας σε κίνδυνο ενδεχομένως και τη δόση.

Συγκεκριμένα:

• η οριστική απαλλαγή εννέα στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ που, παρά την έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο ανακαλείτο η παραπομπή τους σε δίκη, δεν ικανοποιεί πλήρως τους εταίρους (και όχι μόνον τους Ισπανούς, τους Ιταλούς και τους Σλοβένους που αντιδρούν επειδή ενεπλάκησαν στην δικαστική περιπέτεια ομοεθνείς τους).

• η έκδοση νομικής γνωμάτευσης ότι δεν θα καταπέσουν σαν αντισυνταγματικά οι μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου από το 2019

• υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει επακριβώς πού θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

• νομοθετική ρύθμιση για το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών.

Εφησυχάζει η Αθήνα

Παρότι παραμένουν σοβαρά «αγκάθια» που ενδεχομένως να προκαλέσουν νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της α΄δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, η Αθήνα καθησυχάζει πως δεν θα υπάρξουν δυσκολίες. Ωστόσο, όπως έλεγε προ ημερών κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση δεν πρέπει να αναμένεται πριν τις 10 Ιουλίου. Ποντάρει προφανώς ότι εκείνη την ημέρα συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες, αν και

η επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης που εκδόθηκε χθες δεν αναφέρει την Ελλάδα στην θεματολογία των συζητήσεων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι παρόλο που η κυβέρνηση έχει ψηφίσει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ με περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολογήτου, αντί για την αναμενόμενη απόφαση για εκταμίευση της δόσεως των 7,7 δισ. την Πέμπτη 6 Ιουλίου, πιθανώς ο ΕSM να αποφασίσει την μετάθεσή της κατά μία εβδομάδα αργότερα, στις 13 – 14 Ιουλίου. Στενεύει έτσι πολύ το περιθώριο για να προλάβουν να έρθουν τα 7,7 δισ. για να προλάβει το δημόσιο να πληρώσει στις 17 Ιουλίου τα 2,1 δισ. σε ιδιώτες που περιμένουν να πληρωθούν το τριετές ομόλογο Σαμαρά. Στις 18 Ιούλιου το ΔΝΤ περιμένει άλλα 300 εκατ ευρώ και στις 20 Ιουλίου πρέπει να δοθούν και 4 δισ. στην ΕΚΤ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση