Την άμεση εκκένωση του κτιρίου της Παλιάς Μεραρχίας που βρίσκεται στο λόφο Καστέλι, στην παλιά πόλη των Χανίων και τελεί υπό κατάληψη, ζητά ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο κ. Διγαλάκης, επικαλέσθηκε έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, μέσω του οποίου κοινοποιείται στο Πολυτεχνείο, πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επικινδυνότητα και ετοιμορροπία του κτιρίου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, όπως είπε ο κ. Διγαλάκης, το υπουργείο Πολιτισμού «μας καλεί να προβούμε σε άμεση εκτέλεση εργασιών στο υπό διερεύνηση χαρακτηρισμός μνημείο και υπό κατάληψη κτήριο της Μεραρχίας προκειμένου να αρθούν οι ετοιμορροπίες και να μην είναι επικίνδυνο το κτίριο τόσο για τους εισερχόμενους σε αυτό όσο και για τους περιοίκους».

Όπως υποστήριξε ο κ. Διγαλάκης, στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε παρεμβάσεις στο κτίριο οι οποίες – όπως είπε – έχουν επιφέρει βλάβες στην όψη και το έχουν επιβαρύνει. «Απαιτούμε την άμεση εκκένωση του κτιρίου, καλώ τους καταληψίες να εξέλθουν άμεσα από το κτίριο, τόσο για τον κίνδυνο της δικής τους ζωής όσο και των περίοικων, αλλά και την διατήρηση του μνημείου», τόνισε. Το συγκεκριμένο κτίριο ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που πρόσφατα μέσω διαγωνισμού το μίσθωσε για 25 χρόνια σε εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων.

Η συγκεκριμένη απόφαση της πρυτανικής αρχής δημιούργησε αντιδράσεις με το βασικό επιχείρημα ότι το κτίριο μπορεί αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της φοιτητικής μέριμνας του ιδρύματος και όχι για επιχειρηματικούς σκοπούς.

«Δεν θα περάσει ο αυταρχισμός του Διγαλάκη»

Ανακοίνωση με την οποία αντιδρά στην απόφαση της πρυτανικής αρχής εξέδωσε μετά τη συνέντευξη Τύπου η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης στην οποία αναφέρεται ότι «δεν θα περάσει ο αυταρχισμός του Διγαλάκη και ότι οι φοιτητές θα εμποδίσουν την εισβολή αστυνομίας στο άσυλο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καθαρός αυταρχισμός με ένα δήθεν κοινωνικό προσωπείο χαρακτηρίζει και την τελευταία συνέντευξη τύπου του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διγαλάκη. Ζητά την άμεση εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera από τις αρχές, επικαλούμενος φθορές αλλά και πιθανή επικινδυνότητα του κτιρίου της Παλιάς Μεραρχίας. Καθαρός αυταρχισμός γιατί συνεχίζει να κάνει ό,τι μπορεί να για δημιουργίσει το υπερπολυτελές ξενοδοχείο για το οποίο μεγάλη μερίδα της πόλης αντιδρά, «πετώντας το μπαλάκι» πλέον στις αρχές. Δήθεν κοινωνικό προσωπείο γιατί χρησιμοποιεί την ασφάλεια των ανθρώπων μέσα και έξω από το κτίριο, αλλά και την αγωνία να διατηρηθεί το κτίριο σαν μνημείο ώστε να ρίξει στάχτη στα μάτια του χανιώτικου λαού και να μειώσει τις αντιδράσεις.

Από πότε τον νοιάζουν τον πρύτανη τα κτίρια;

Όλως τυχαίως η «ευαισθητοποίηση» του κ. Διγαλάκη για τα μνημεία της πόλης και την ασφάλεια των κατοίκων βγαίνει προς τα έξω τώρα και περιστρέφεται γύρω από τα κτίρια που θέλει να ξεπουλήσει. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν ευαισθητοποιείται για την Παλιά Γαλλική Σχολή που με πρωτοβουλία του άδειασε πριν κάποια χρόνια, διώχνοντας μέσα σε ένα καλοκαίρι ολόκληρη Αρχιτεκτονική Σχολή; Όσο υπήρχαν οι φοιτητές, το κτίριο συντηρούταν, ενώ τώρα οι βλάβες που έχει υποστεί λόγω της αδιαφορίας και της απάθειας είναι πολύ μεγάλες. Αντίστοιχα, τι γίνεται με το Μέγαρο Παπαδοπέτρου; Από το 2009 που εκδιώχτηκε ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών μέσω ΜΑΤ που έστειλε ο τότε πρύτανης Ι. Γρυσπολάκης, το κτίριο συνεχίζει να στέκεται παρατημένο στο κέντρο των Χανίων. Είναι σαφές το παιχνίδι που παίζει ο πρύτανης και τα κροκοδείλια δάκρυά του δεν πείθουν κανέναν!

Έξω οι εταιρίες – έξω η αστυνομία – έξω ο πρύτανης!

Όσο προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις των φοιτητών και του χανιώτικου λαού και επιμένει στη επιχειρηματική αξιοποίηση των κτιρίων, θα μας βρίσκει απέναντί του! Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Νέα Δημοκρατία με τον Κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές που στρώνουν κόκκινο χαλί υποδοχής στον πρύτανη για όταν λήξει η θητεία του, ως άλλος ένας άξιος υπερασπιστής του καπιταλιστικού δρόμου και της ταξικής εκμετάλλευσης προς όφελος της πλουτοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνησή, του που με το νέο νόμο για την εκπαίδευση που φέρνει τον ερχόμενο άμεσο διάστημα, ενισχύει την υποχρηματοδότηση και την περεταίρω εισβολή του ιδιωτικού παράγοντα στα πανεπιστήμια, δίνοντας άλλοθι σε κάθε διοίκηση να ξεπουλά ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει από το δημόσιο πανεπιστήμιο, αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος και δεν πρόκειται να δώσουμε άλλοθι σε επί μέρους τοποθετήσεις που ακούγονται από διάφορους εκπροσώπους του!

Ούτε το κάλεσμα των αρχών θα μας εμποδίσει από το να προστατεύσουμε την περιουσία του ιδρύματος από τα χέρια των ζάμπλουτων αρπακτικών του δημόσιου πλούτου, όπως έγινε και με το αεροδρόμιο των Χανίων που ήδη μέσα σε λίγο καιρό αυξάνονται τα τέλη! Θα είμαστε εμείς οι φοιτητές που θα δώσουμε μάχη και μέσα στο καλοκαίρι να υπερασπιστούμε το πανεπιστημιακό άσυλο από οποιαδήποτε αστυνομική εισβολή αλλά και από οποιαδήποτε περεταίρω ιδιωτικοποίηση!

Καλούμε κάθε χανιώτη και χανιώτισσα να δώσει κι εμπράκτως τη μάχη να μη δοθούν τα κτίρια μέσα στο καλοκαίρι στα χέρια της εταιρίας που θα δώσει άλλη μια πινελιά ταξικού διαχωρισμού στο δικαίωμα που έχουμε όλοι στο δημόσιο χώρο, στο δημόσιο διάλογο, στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Απαιτούμε να σταματήσει η προσπάθεια φίμωσης των φοιτητών και του χανιώτικου λαού! Να μπει τέλος στην αυταρχική πολιτική της πρυτανείας του ιδρύματος! Όχι στο ξεπούλημα των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης! Να αυξηθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση του ιδρύματος ώστε να μπορεί να λειτουργεί χωρίς την εκμετάλλευση ιδιωτών! Κάτω τα χέρια από το άσυλο – δεν επιτρέπουμε στην αστυνομία να επέμβει!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ».

Πολυτεχνείο Κρήτης: Όχι άλλα εμπόδια στην Παιδεία

Την ίδια ώρα το Ποτάμι με ανακοίνωσή του ζητά από την «κυβέρνηση να δείξει εμπιστοσύνη στους πανεπιστημιακούς λειτουργούς του Πολυτεχνείου Κρήτης και να στηρίξει τις προσπάθειές τους για εξεύρεση πόρων που θα απαντούν στην αυξανόμενη υποχρηματοδότηση από τη μεριά της πολιτείας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι αγώνες του Υπουργείου Πολιτισμού για την εξασφάλιση πιστοποιητικών «αριστεροσύνης» με αφορμή τα εμπόδια που εγείρει στην προσπάθεια αξιοποίησης εγκαταλειμμένων κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης, αποτελεί ένα ακόμη τραγικό δείγμα της ανεπάρκειας της σημερινής κυβέρνησης και της παντελούς έλλειψης σχεδιασμού και οράματος για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Στο όνομα μιας ιδεοληπτικής εμμονής απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία εμποδίζεται η δυνατότητα αναπαλαίωσης, ανάδειξης και αξιοποίησης σημαντικών ιστορικών κτιρίων της πόλης των Χανίων. Το ζήτημα γίνεται σοβαρότερο όταν γνωρίζουμε την ολική εγκατάλειψη και επικίνδυνη πλέον κατάσταση των κτιρίων αυτών.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να δείξει εμπιστοσύνη στους πανεπιστημιακούς λειτουργούς του Πολυτεχνείου Κρήτης και να στηρίξει τις προσπάθειές τους για εξεύρεση πόρων που θα απαντούν στην αυξανόμενη υποχρηματοδότηση από τη μεριά της πολιτείας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση