HomeHL-EconomyΣτην τελική ευθεία το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου

Στην τελική ευθεία το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου

Αναμένεται η υπουργική απόφαση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στάση αναμονής τηρούν όλοι οι παίκτες του εμπορίου, περιμένοντας ο ένας τις κινήσεις του άλλου σε ότι αφορά το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Μάλιστα η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται άμεσα, καθώς φαίνεται να είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που μπλοκάρουν την εκταμίευση της δόσης.

Η σχετική διάταξη η οποία περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε από τη Βουλή έφερε αλλαγές, αίροντας όλους τους περιορισμούς που ίσχυαν για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, ωστόσο για την εφαρμογή της απαιτείται η υπογραφή υπουργικής απόφασης.

Ποια καταστήματα θα ανοίγουν τις Κυριακές

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, απελευθερώνεται από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εκτός της δεύτερης Κυριακής του Αυγούστου: εντός του Δήμου Αθηναίων, σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης και γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ειδικά για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στα όρια του Δήμου Αθηναίων η απελευθέρωση ισχύει ήδη.

Για τις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με την οποία θα οριστούν τα συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια όπου τα καταστήματα θα ανοίξουν.

Με το νέο πλαίσιο εκτός των αλλαγών αναφορικά με τις περιοχές όπου τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίγουν περισσότερες των 8 Κυριακών τον χρόνο καταργούνται και οι ποσοτικοί και ποιοτικοί περιορισμοί (εμβαδόν, νομική σχέση με αλυσίδα καταστημάτων, shop in the shop, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά καταστήματα ή εκπτωτικά χωριά) για τα εμπορικά που ανοίγουν τις Κυριακές σε τοπικό επίπεδο έπειτα από απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη. Μάλιστα υπάρχει η πρόβλεψη ότι οι μέχρι σήμερα εκδοθείσες αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών διατηρούνται σε ισχύ αλλά τις Κυριακές που ορίζουν μπορούν πλέον να ανοίγουν όλα τα καταστήματα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση