HomeΚΡΗΤΗΛ. Αυγενάκης: «Καθημερινό «Γολγοθά» βιώνουν πολίτες του Ηρακλείου για μια σταγόνα νερού»

Λ. Αυγενάκης: «Καθημερινό «Γολγοθά» βιώνουν πολίτες του Ηρακλείου για μια σταγόνα νερού»

Πολυήμερες διακοπές υδροδότησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ταλαιπωρία των πολιτών του Ηρακλείου από τις πολύωρες και πολυήμερες διακοπές νερού αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο Σταθάκη και Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Η πρόσβαση στο νερό αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και σημαντικό μέρος της δημόσιας υγείας και της ύπαρξης στοιχειωδώς ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης. Εντούτοις, το πρόβλημα της έλλειψης νερού ιδιαίτερα, κατά τους θερινούς μήνες, που αφενός μειώνονται σημαντικά τα αποθέματα νερού και αφετέρου αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση. Ειδικότερα, στο νομό Ηρακλείου, οι χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις διακοπές νερού.

Στην πόλη του Ηρακλείου και ειδικότερα στις γύρω περιοχές του Δήμου, όπως Μεσαμπελιές, Βασιλειές, Μαραθίτης, Φορτέτσα, Άγιος Ιωάννης Κνωσού, Καλού, Καρκαδιώτισσα και Κυπαρίσσι, το πρόβλημα της πολύωρης, ακόμη και των πολυήμερων διακοπών στην υδροδότηση.

Με την θερμοκρασία αυτές τις μέρες να αγγίζει τα όρια του καύσωνα στην Κρήτη, εκατοντάδες νοικοκυριά συνεχίζουν να βιώνουν τις πολυήμερες διακοπές της υδροδότησης.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ) προσπαθεί να διαχειριστεί τα ελλειμματικά αποθέματα, προχωρώντας σε εκ περιτροπής διακοπές νερού σε κάποιες περιοχές, ώστε να εξυπηρετούνται άλλες.

Αυτό, όμως, συνιστά μια προσωρινή αντιμετώπιση και όχι μια μόνιμη και ουσιαστική λύση του προβλήματος που συστηματικά και έντονα, την θερινή και φθινοπωρινή περίοδο, βιώνει ο πληθυσμός και οι επισκέπτες της πόλης του Ηρακλείου και των περιχώρων της.

Αναμφίβολα, η ανομβρία, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, είναι ένα από τα πιο σοβαρά φαινόμενα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και η ανθρωπότητα σήμερα.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική και αναγκαία η εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης και αποτελεσματικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, μέσω μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και υλοποίησης έργων υποδομής και παρεμβάσεων διαχείρισης και καλύτερης αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, όπως η κατασκευή φραγμάτων, υδατοδεξαμενών, δημιουργία νέων γεωτρήσεων, ορθολογική διαχείριση των υδάτων, αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης προς μείωση της απώλειας νερού από διαρροές, αποκατάσταση βλαβών, αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων χρήσης νερού και αξιοποίηση της τεχνολογίας και νέων μεθόδων, κλπ.».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την διαχείριση φαινομένων λειψυδρίας;

2.Ποιος ο προγραμματισμός για την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων, όπως η κατάσταση των πολυήμερων διακοπών υδροδότησης στην πόλη του Ηρακλείου, που αναδεικνύουν συνολικά την έλλειψη βιώσιμων πολιτικών και μέτρων εξοικονόμησης του νερού στη χώρα;

3.Ποιος ο στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση και την καλύτερη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στη χώρα μας γενικότερα και τον ν. Ηρακλείου ειδικότερα;».

Διαφήμιση
Διαφήμιση