HomeΚΟΣΜΟΣΣτα βαθιά από σήμερα η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό

Στα βαθιά από σήμερα η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό

Για πρώτη φορά η Τουρκία καταθέτει γραπτώς τις θέσεις της για ασφάλεια και εγγυήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται από σήμερα η διαπραγμάτευση στο ελβετικό θέρετρο Κρανς Μοντάνα, καθώς όλες οι πλευρές αναμένεται σήμερα να καταθέσουν γραπτώς τις συγκεκριμένες πλέον προτάσεις τους με αριθμούς και στοιχεία, στο ζωτικής σημασίας κεφάλαιο Ασφάλεια-Εγγυήσεις.

Δυο είναι τα βασικά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντούν οι προτάσεις αυτές. Το πρώτο ερώτημα αφορά στο ποιο θα είναι το νέο σύστημα Ασφάλειας σύμφωνα με την κάθε πλευρά, ενώ το δεύτερο ερώτημα αφορά στον μηχανισμό παρακολούθησης και εφαρμογής της λύσης που προτείνει η κάθε πλευρά.

Θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία καταθέτει γραπτώς τις θέσεις της στα συγκεκριμένα κεφάλαια.

Στο 2ο τραπέζι θα πραγματοποιηθεί προφορική διαπραγμάτευση για τα μεικτά ζητήματα, ωστόσο ελληνοκυπριακές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθούν και γραπτώς οι θέσεις της κάθε πλευράς.

Η πρώτη συνάντηση για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στο 1ο τραπέζι θα αρχίσει στις 11 ώρα Κύπρου και στις 12 (ώρα Κύπρου) θα αρχίσει η συζήτηση στο 2ο τραπέζι για τα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού αναφέρει το sigmalive.com.

Χθες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνεργατών του με τα μέλη της Ελληνοκυπριακής ομάδας, όπως επίσης κοινή σύσκεψη ανάμεσα στην Κυπριακή και την Ελληνική αντιπροσωπία. Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδος είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνάντηση και με τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς είχε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με τον οποίο είχε συναντηθεί ενωρίτερα χθες το πρωί στο Κραν Μοντανα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση