HomeHL-WorldΟ ΟΗΕ μειώνει κατά 7,2% τον προϋπολογισμό για τις ειρηνευτικές αποστολές

Ο ΟΗΕ μειώνει κατά 7,2% τον προϋπολογισμό για τις ειρηνευτικές αποστολές

Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ που θέλουν να ελαττώσουν τη χρηματοδότησή τους, επικύρωσε τη μείωση κατά 7,2% του προσεχούς προϋπολογισμού των κυανόκρανων.

Για τις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης, από την 1η Ιουλίου 2017 έως τις 30 Ιουνίου 2018, ο ΟΗΕ θα δαπανήσει 7,3 δισ. δολάρια, από 7,87 δισ., που ήταν ο σημερινός προϋπολογισμός για αυτές τις αποστολές.

Τα κράτη μέλη επικύρωσαν τη δαπάνη 6,8 δισ. δολαρίων για 14 αποστολές, ενώ σε αυτό το ποσό θα προστεθούν τον Δεκέμβριο 500 εκατ. δολάρια για τις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης στην Αϊτή και στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

Οι ΗΠΑ, που έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή σε αυτόν τον προϋπολογισμό, επιδίωκαν μια ακόμη πιο μεγάλη μείωση, που θα ανερχόταν σε ένα δισ. δολάρια (-13%). Η ΕΕ τάχθηκε υπέρ της μείωσης που εγκρίθηκε χθες. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ζητήσει να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ειρηνευτικών αποστολών στα 7,97 δισ. δολάρια.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς εξήγησε ότι πρόκειται για μια χρηματοδότηση «σημαντικά μικρότερη από εκείνη που είχαμε την περασμένη χρονιά», αλλά διαβεβαίωσε ότι ο οργανισμός θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσει ότι οι εντολές των αποστολών αυτών θα εκπληρωθούν».

«Δεν θα μπορούσαμε να υπερβάλουμε για την αξία των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης», συνέχισε ο Ντουζαρίτς. Αυτές «αποτελούν το πιο αποτελεσματικό μέσο σε όρους κόστους που έχει στη διάθεσή της η διεθνής κοινότητα για να προλαμβάνει ένοπλες συρράξεις και να συμβάλλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια διαρκή ειρήνη».

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ τονίζουν συχνά ότι το κόστος των ειρηνευτικών αποστολών αποτελεί ένα κλάσμα των στρατιωτικών δαπανών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αποστολές του ΟΗΕ οι οποίες θα επηρεαστούν περισσότερο είναι αυτές στην Αϊτή, στο Νταρφούρ του Σουδάν και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες είναι και οι πλέον πολυδάπανες (πάνω από 1 δισ. δολάρια η καθεμιά).

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Νίκι Χέιλι εξέφρασε την ικανοποίησή της για αυτές τις περικοπές δαπανών «μόλις πέντε μήνες μετά την άφιξή μας» στον ΟΗΕ. «Και μόλις αρχίσαμε», πρόσθεσε η ίδια.

Η Ουάσινγκτον συνεισφέρει το 28,5% του συνόλου του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών αποστολών (7,87 δισ. δολάρια) και το 22% του προϋπολογισμού για τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΗΕ (5,4 δισ. δολάρια). Αλλες χώρες με μεγάλη χρηματική συμβολή στις επιχειρήσεις αυτές είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP

Διαφήμιση
Διαφήμιση