HomeΕΛΛΑΔΑΘεοχαρόπουλος: Για όλα να αποφασίσει η βάση με κάλπη

Θεοχαρόπουλος: Για όλα να αποφασίσει η βάση με κάλπη

Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για μια ισχυρή ενιαία παράταξη, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι για να είναι πειστικό το εγχείρημα όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες από τη βάση. Συγκεκριμένα πρότεινε «άμεσα να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες, με υπέρβαση της σημερινής ομοσπονδιακής δομής με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».

Συμπλήρωσε την πρόταση του λέγοντας επιπλέον: «Σταθερή θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι πρώτα δημιουργείς το νέο ενιαίο κόμμα μέσω ιδρυτικού συνεδρίου και αμέσως μετά προχωρείς σε εκλογή επικεφαλής του από τη βάση. Η εκλογή επικεφαλής από την βάση, εξάλλου, πρέπει να αφορά το νέο κόμμα και όχι έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα, που άλλωστε αποτελεί ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο».

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε πως στην περίπτωση που αποφασιστεί η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή πρώτα εκλογή επικεφαλής από την βάση και μετά το ιδρυτικό συνέδριο, και ιδίως εφόσον τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα έχουν μεταξύ τους διαφορετική άποψη για την μορφή του φορέα, τότε: «η βάση όλης της Κεντροαριστεράς πρέπει να αποφασίσει για την μορφή του φορέα, ενιαίος ή πολυκομματικός. Με διπλή κάλπη, μία για την εκλογή επικεφαλής και μία για την μορφή του νέου φορέα. Να αποφασίσει η βάση όλης της Κεντροαριστεράς».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο το νέο απαιτεί την υπέρβαση των μικρών «κομματικών πατριωτισμών» υπέρ μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας. «Ο χώρος για να πάει πέρα από αυτό που είναι σήμερα χρειάζεται ανανέωση και όχι αναπαλαίωση. Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα. Μόνο με μία τέτοια λογική, μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος και έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έστειλε μήνυμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών να μην αναμοχλεύσουν αντιπαλότητες του παρελθόντος, καθώς όπως επισήμανε «η δικαίωση του παρελθόντος μπορεί να ακούγεται ευχάριστη, αλλά δεν αφορά παρά ελάχιστους στην κοινωνία». «Η προσδοκία για το μέλλον είναι αυτή που κινητοποιεί τους πολίτες», τόνισε και προσέθεσε: «Αν μείνουμε περιχαρακωμένοι στην αγωνία για δικαίωση, στα ιδεολογικά στερεότυπα τότε θα λέμε πολλά, αλλά τελικά θα κάνουμε λίγα. Οφείλουμε να κατανοήσουμε πλήρως την αγωνία όλων όσοι υποστηρίζουν πως ο υπό διαμόρφωση προοδευτικός πόλος δεν θα γίνει ισχυρός αν δεν εκφράσει και εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα βρίσκεται εκτός των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών».

Υποστήριξε ακόμη πως απαιτούνται τολμηρές αλλαγές και ανατροπές, με μεταρρυθμίσεις που είναι υπέρ της πλειοψηφίας, που αφαιρούν προνόμια από μικρές αλλά ισχυρές ομάδες που αξιοποίησαν την πρόσβαση τους στο πελατειακό σύστημα. «Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που δεν είναι αυτοσκοπός ή «μόδα», αλλά έχουν πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Προοδευτικές ανατροπές που αναιρούν τις παθογένειες που γέννησαν», ανέφερε.

Επιπλέον επέκρινε τη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που, «αναθεματίζει τη φτώχεια και πολλαπλασιάζει τους φτωχούς». «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να απλώσει χέρι βοηθείας σε μια τέτοια πολιτική», τόνισε ενώ μίλησε για ψευδεπίγραφες προσκλήσεις του κ. Τσίπρα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τακτικισμούς μπροστά στα αδιέξοδα.

Βέλη εξαπέλυσε και εναντίον της ΝΔ, σημειώνοντας ότι παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση. «Είναι προσκολλημένη στις παραδοσιακές λογικές των πελατειακών σχέσεων, όπως και σε ακραία συντηρητικές αντιλήψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 που έφερε την κρίση στη χώρα και διόγκωσε τα ελλείμματα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση