HomeHL-WorldΟΗΕ: Σταδιακή απομείωση των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Νταρφούρ του Σουδάν

ΟΗΕ: Σταδιακή απομείωση των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Νταρφούρ του Σουδάν

Με τη συνεργασία της σουδανικής κυβέρνησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ενέκρινε χθες μια σταδιακή απομείωση των ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν η οποία μπορεί να μειώσει έως και στο μισό τα στρατεύματα την επόμενη χρονιά, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και η σουδανική κυβέρνηση είναι συνεργάσιμη.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) είχαν προτείνει την κίνηση στο δεκαπενταμελές Συμβούλιο Ασφαλείας τον περασμένο μήνα. Το συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ένα ψήφισμα χθες που μπορεί επίσης να μειώσει και τον αριθμό των αστυνομικών κατά ένα τέταρτο και περισσότερο.

Ο πόλεμος στην Νταρφούρ ξεκίνησε το 2003 όταν επαναστάτησαν κυρίως μη αραβικές φυλές εναντίον της αραβικής κυβέρνησης του Σουδάν. Μια κοινή ειρηνευτική αποστολή της ΑΕ και του ΟΗΕ, γνωστή ως UNAMID, έχει αναπτυχθεί στην περιοχή εδώ και μια δεκαετία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέχρι και 300.000 άτομα έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο και εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Σύμφωνα με το χθεσινό ψήφισμα, το οποίο προεκτείνει την παρουσία της UNAMID έως τις 30 Ιουνίου 2018, ο μέγιστος αριθμός στρατιωτών της αποστολής θα μειωθεί από τις 15.485 στις 11.395 και ο μέγιστος αριθμός αστυνομικών θα μειωθεί από τις 3.403 στις 2.888, τους πρώτους έξι μήνες του 2018.

Η απομείωση έρχεται μετά από την πίεση που έχουν ασκήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στον ΟΗΕ να μειώσει τα έξοδά του και να γίνει πιό αποδοτικός. Την Τετάρτη, είπαν διπλωμάτες, οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν σε συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό για ειρηνευτικές αποστολές ύψους 7,3 δις δολαρίων (6,4 δις ευρώ), μειώνοντας τα υπάρχοντα έξοδα κατά 600 εκατ. δολάρια (525 εκατ. ευρώ).

Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ έδωσαν διορία στο Σουδάν 180 ημέρες για να βελτιώσει τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιλύσει τις πολιτικές και στρατιωτικές διαφωνίες προτού η Ουάσιγκτον άρει μερικές σημαντικές διμερείς οικονομικές κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ επέβαλλαν στο Σουδάν κυρώσεις – εμπορικό εμπάργκο και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης – για πρώτη φορά το 1997, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θέματα τρομοκρατίας. Επέβαλλαν περισσότερες κυρώσεις το 2006 για συνυπευθυνότητα για τη βία στην Νταρφούρ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση