HomeΚΡΗΤΗΙδιωτικοί Υπάλληλοι: “Όχι στο ωράριο των πολυεθνικών!”

Ιδιωτικοί Υπάλληλοι: “Όχι στο ωράριο των πολυεθνικών!”

Κάλεσμα στην απεργία της 16ης Ιουλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους απευθύνουν τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου για να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουλίου.

Μέλη της Ένωσης πραγματοποίησαν την Τετάρτη δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) με τη συμμετοχή της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ.

Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν: “Θυμίζουμε ότι το Δ.Σ. της ΟΕΣΚ με απόφαση κατά πλειοψηφία στην προηγούμενη συνεδρίασή της έστειλε κείμενο στην Περιφέρεια Κρήτης, με το οποίο ζητάει τη θεσμοθέτηση λειτουργίας επιπλέον 2 ωρών την ημέρα των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την Κρήτη !!!! Στην πράξη αυτό σημαίνει να δουλεύουμε -εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι- ως τις 11 το βράδυ !!!

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι δεν έχουν περάσει 2 μήνες από τις κοινές φιέστες και συνεντεύξεις τύπου των πλειοψηφιών των ΟΕΣΚ και Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για το ζήτημα της Κυριακής. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός της πλειοψηφίας του ΕΚΗ και των άλλων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης είναι διπλά εκτεθειμένος καθώς ενώ γνώριζαν από πρώτο χέρι την παραπάνω μεθόδευση, σιωπούσαν, και εναντιώθηκαν στο μέτρο μόνο όταν πιέστηκαν από την αποφασιστική καταδίκη των ταξικών δυνάμεων!

img_20170628_192157

Η στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΕΣΚ δεν εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων εμπόρων το οποία υποτίθεται ότι προασπίζεται αλλά τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου στο εμπόριο που πιέζει για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί όχι μόνο αυτή η πρόταση για δίωρη επιπλέον λειτουργία των καταστημάτων αλλά και η αγωνία να χαρακτηριστούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές ως τουριστικές, με στόχο να διευρυνθεί κι άλλο το ωράριο και να καταστραφεί ολοσχερώς η ζωή των εμποροϋπαλλήλων αλλά και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων; Η στάση της πλειοψηφίας της ΟΕΣΚ αποδεικνύει ότι έχει επιλέξει τον ρόλο του πιστού υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων του εμπορίου ολόκληρης της Περιφέρειας.

Κατά την παρέμβαση του ο Γραμματέας του σωματείου μας Νίκος Κωνσταντάκης τόνισε ότι «είναι πάγια η θέση μας ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου δεν οδηγεί σε «τόνωση της αγοράς», δεν αυξάνει το εισόδημα εμποροϋπαλλήλων και μικρών εμπόρων, δεν «εξυπηρετεί τους καταναλωτές» που είμαστε εμείς: οι άνεργοι, οι χαμηλά αμειβόμενοι και συχνά απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας.

Δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι, οι «μερικώς απασχολούμενοι» εργαζόμενοι στον κλάδο που δουλεύουν με μισθούς των 200 ευρώ και δεν μπορούν ούτε το μήνα να βγάλουν.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου διευκολύνει μόνο το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές στο ξεζούμισμα των εμποροϋπαλλήλων και τον αφανισμό των μικρών εμπόρων. Συνδέεται με το χτύπημα των δικαιωμάτων μας, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του σταθερού χρόνου εργασίας.

Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους τους κλάδους. Αυτά εννοούν ως «ανάπτυξη», κέρδη για τους μεγάλους ομίλους, αλλά αμέτρητες θυσίες για τους εργαζόμενους και κλείσιμο των μικρών εμπόρων.»

Στο κλείσιμο της παρέμβασής του κάλεσε το Δ.Σ. της ΟΕΣΚ να πάρει πίσω αυτή την απόφαση. Χαιρετίζουμε τη στάση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Κρήτης που και στην προηγούμενη Συνεδρίαση που πάρθηκε η απόφαση αλλά και στη στην χθεσινή κράτησε καθαρή στάση ενάντια στην απόφαση της ΟΕΣΚ, στηρίζοντας στην πράξη εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους.

Έπειτα από την αποφασιστική μας στάση, καταφέραμε να αποσπάσουμε την απόφαση του Δ.Σ. της ΟΕΣΚ ότι σήμερα κιόλας θα σταλεί έγγραφο στον Περιφερειάρχη, με το οποίο θα ζητά να παγώσει η συζήτηση και να συζητηθεί εκ νέου με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου που εκπροσωπεί τους εμποροϋπάλληλους του κλάδου του Νομού, τα άλλα αρμόδια εργατικά σωματεία στους άλλους νομούς και τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης. Κάνουμε ξεκάθαρο πως για ακόμη μια φορά δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε καμία μεθόδευση για αλλαγή του ωραρίου. Καλούμε τους εμποροϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους του νομού να κάνουν υπόθεσή τους την κλαδική απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 16 Ιουλίου”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση