HomeΚΟΣΜΟΣΕγκαταλείπουν τη Βρετανία οι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης

Εγκαταλείπουν τη Βρετανία οι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης

Τι αναφέρει έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρόσφατη έρευνα της Deloitte αποκαλύπτει ότι 47% των εξειδικευμένων εργαζομένων με υπηκοότητα Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη Βρετανία, μέσα στην επόμενη πενταετία. Από αυτούς το 15% μέσα στους επόμενους 12 μήνες, το 22% στην επόμενη τριετία και 10% σε πέντε χρόνια από σήμερα. Η πιθανή μαζική φυγή εξειδικευμένων εργαζομένων από τη Βρετανία αποτελεί κίνδυνο για την αγορά εργασίας αλλά και συνολικά για την οικονομία.

Αξιοσημείωτα είναι και τα ποσοστά για τους χαμηλότερα εξειδικευμένους εργαζομένους, όπως για παράδειγμα όσοι δουλεύουν σε εργοστάσια ή οικοδομές. Από αυτούς, σύμφωνα με την έρευνα, το 27% ενδεχομένως να έκαναν σχέδια εύρεσης δουλειάς σε άλλη χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, 6% από αυτούς εξετάζει να μεταναστεύσει μέσα στον επόμενο χρόνο, το 12% σε τρία χρόνια και το 9% στην πενταετία.

Το πιθανότερο κίνητρο πίσω από τις προοπτικές αποχώρησης είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, το οποίο αύξησε την αβεβαιότητα για το μέλλον σε πολλούς ξένους εργαζομένους στη Βρετανία. Η υποτίμηση της στερλίνας που ακολούθησε το δημοψήφισμα τους αποθάρρυνε περαιτέρω, καθώς η αξία των χρημάτων που πιθανόν να στέλνουν στις χώρες τους έχει πέσει έναντι του ευρώ κατά 13% από την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν 2.242 εργαζόμενοι. Όταν ερωτήθηκαν πού θα πήγαιναν αν έφευγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 32% αυτών που κατάγονται από χώρα εντός της ΕΕ απάντησε ότι θα επέστρεφαν στη πατρίδα τους. Οι υπόλοιποι θα επέλεγαν προορισμούς όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ισπανία.

Τα ευρήματα της έρευνας ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ώστε να υποστηρίξουν μια ήπια μεταναστευτική

πολιτική στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση